Jedan ork u serijalu filmova Gospodar prstenova napravljen je tako da liči na Harvija Vajnstina, seksualnog predotora što je producentu bila svojevrsna poruka da „od*ebe“, kako je rekao glumac Ilajdža Vud, koji je u filmovima igrao hobita Froda, piše Gardijan.

„Smešno je to… Priča je postala aktuelna nedavno jer su Dom Monagan i Bil Bojd, koji su glumili hobite Merija i Pipina, razgovarali sa Šonom Ostinom – u seriji Semvajs, o tome kakvi su im bili prvi utisci kad su stigli na Novi Zeland gde su filmovi snimani“, započeo je priču glumac.

„Video je te maske orka. A jedna od maski – toga se jako dobro sećam – bila je dizajnirana tako da izgleda kao Harvi Vajnstin. To je bilo kao da smo mu rekli: ‘Od*ebi!'“ rekao je Vud i dodao: „Mislim da je sada u redu govoriti o tome. Tip je u zatvoru. Je*i ga“.

U prvom velikom slučaju iz ere #MeToo pokreta, u kojem su žene progovorile o zlostavljanju od strane moćnih muškaraca, Vajnstina su brojne žene optužile za seksualno napastovanje.

Proglašen je krivim za silovanje u februaru 2020. i osuđen na 23 godine zatvora. Suočen je i s dodatnim optužbama u Kaliforniji.

Vud je rekao da je reditelj Piter Džekson odlučio da napravi model orka po Vajnstinovom liku nakon što je imao problema s njim tokom snimanja filmova Gospodar prstenova.

Kako kaže Vud, reditelj je počeo rad na filmovima u studiju Miramaks, koji je Vajnstin osnovao sa svojim bratom. Džekson je želeo da snimi najmanje dva filma kao adaptacije Tolkinovih romana, ali Vajnstin je od reditelja tražio da sve tri knjige stavi u jedan film.

Vajnstin je takođe zapretio da će Džeksona zameniti Kventinom Tarantinom ili Džonom Madenom, rediteljem filma „Zaljubljeni Šekspir“, rekao je Vud.

Kad je Džekson zatražio od Vajnstina dozvolu da pronađe drugog producenta, Vajnstin se složio, ali mu je dao samo jedan vikend da to uradi i rekao da producent koji preuzme posao mora da radi na svim filmovima ili ni na jednom.

„Vreme koje nam je bilo na raspolaganju je bilo suludo kratko“, rekao je Vud.

„Pregledali smo lokacije. Piter je napravio impresivan video sa snimcima raznih mesta. Većina ljudi nije verovala da će snimiti više od jednog filma. Vladajuće mišljenje je bilo: ‘Ne, morate prvo da vidite koliko će prvi film biti uspešan, a tek nakon toga da uloži ostatak novca“, objasnio je.

Vud je rekao da je Vajnstin na kraju pristao da producira najmanje dva filma, ali je ograničio budžet na 75 miliona dolara, što je krio od Džeksona. Džeksonov tim namerno je otkrio scenario kako bi privukao interes drugih studija, a projekat je na kraju preuzeo Bob Šej, osnivač New Line Cinema, koji je pristao da snimi tri filma.

„Sam Bob je rekao: ‘Moramo da odradimo tri filma’, što je bio veliki rizik'“, rekao je Vud, dodavši da je Miramaks mislio da za to nema nikakve šanse.

Trilogija je na kraju od bioskopskih projekcija zaradila 2,92 milijarde dolara i sada se smatra jednim od najvećih filmskih serijala ikada snimljenih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.