Organizatori Bandićeve sahrane kažnjeni zbog nepoštovanja korona mera

0

Zbog kršenja epidemijskih mera tokom sahrane gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, novčano su kažnjeni gradsko komunalno preduzeće i podružnica koja se brine o gradskim grobljima, prenosi hrvatski portal Indeks.

Protiv “Zagrebačkog holdinga” i v.d. direktora podružnice Gradskih groblja Roka Gruje Služba za inspekcijske poslove Uprave civilne zaštite podnela je dve prekršajne prijave.

Zagrebački holding kao pravno lice mora da plati 20.000 kuna (2.638 evra), a 10.000 kuna (1.319 evra) kazne dobio je Roko Gruja kao odgovorno lice, prenosi portal Indeks.

Pored toga, nadležnom Opšinskom sudu biće podnet optužni predlog protiv odgovornog lica Grada Zagreba – v.d. gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević.

Kako se navodi, inspekcijom je utvrđeno da je na sahrani bilo više od hiljadu osoba i da je Grad Zagreb znao da će ih biti puno jer su se za to pripremali, pa su tako angažovali 300 kovid-redara, nabavili 4.000 zaštitnih maski i veliku količinu sredstva za dezinfekciju, te da su bili svesni prekršaja.

Aktuelne epidemijske mere u Hrvatskoj ne dozvoljavaju okupljanje više od 25 ljudi.

Indeks podseća da su prisutni na Bandićevoj sahrani bili nagurani jedni na druge. Većina je nosila maske, ali distance ili nije bilo ili je bilo vrlo malo.