Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je da radnik fabrike oružja „Krušik“ u Valjevu Aleksandar Obradović, koji je medijima otkrio pod kojim se uslovima prodaje oružje državnim i privatnim firmama, nije tražio zaštitu sindikata zbog suspenzije sa posla.

Na konferenciji za novinare, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, na pitanje novinara da li je Obradović tražio pomoć sindikata i da li će sindikat i samoinicijativno pokušati da mu pomogne zbog otkaza ugovora o radu, Orbović je rekao da u toj fabrici postoje četiri sindikata – SSSS, UGS „Nezavisnost“, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i Sindikat Sloga, ali da ne zna da li je Obradović član bilo kog sindikata i da li je tražio pomoć zbog suspenzije sa posla.

Radnik „Krušika“ Aleksandar Obradović suspendovan je s posla zbog toga što je bio u pritvoru sa obrazloženjem da je odavao poslovne tajne o načinu prodaje naoružanja firmama među kojima je i GIM u kojem je bio nagažovan otac ministra policije Nebojše Stefanovića.

Poslovodstvo preduzeća je po isteku pritvora trebalo da ga vrati na posao do isteka sudskog procesa, međutim suspenzija je produžena, a protiv Obradovića vodi se disciplinski postupak. Njegov advokat Vladimir Gajić rekao je za N1 da je disciplinski postupak ppokrenut kako bi se opravdao otkaz njegovom klijentu.

„Nismo dobili zahtev Obradovića za pomoć i ne znamo da li je član sindikata. Verujem da će sindikati u fabrici, ako dobiju zahtev za pomoć, biti jedinstveni“, rekao je Orbović.

Upitan da li sindikati u fabrici trpe pritisak poslovodstva, Orbović je odgovorio da „nije moguće da ni jedan sindikat nije smeo da reaguje ako je Obradović zatražio pomoć“.

Predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da misli da su odnosi tamošnjih sindikata i Obradovića podnošljivi.

„Tu postoji dva kruga problema, mislim da nije problem da se radi na zaštiti prava Obradovića iz radnog odnosa, a sindikati nisu ulazili u deo oko toga da li je zaštićeni svedok“, rekao je Stojiljković.

(Beta)

Komentar(1)

  1. Predrag m.
    5. marta 2020. 16:15

    J'bo ti takve sindikate. Zapravo, ovo što se ovde zove sindikat je leglo samoupravne zaraze, gore od kuge. Ovo sve treba lustrirani, zakonom zabraniti i postići svenarodni sporazum o uslovima za registrovanje granskih sindikata. Što pre to bolje, kako bi se radnik zaštitio od bede.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.