(Beta) – Mađarski premijer Viktor Orban zapretio ja će njegova nacionalno-konzervativna partija Fides napustiti poslaničku grupu Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu, ako ta grupa usvoji nova pravila koja bi omogućila suspenziju ili isključenje čitavih partija članica.

Dok po postojećem pravilniku poslanička grupa EPP može da suspenduje svakog poslanika samo pojedinačno, vođstvo EPP je postiglo dogovor o novom poslovniku prema kojem će biti moguća suspenzija ili isključenje čitave grupe evroposlanika ili cele partije koji se ogreši o političke principe te hrišćansko-konzervativne političke unije ili osnovne vrednosti EU.

„Poruka je jasna i primljena je k znanju. Ako Fides nije dobrodošao, ne osećamo nikakvu obavezu da ostanemo u grupi“, naveo je Orban u pismu predsedniku poslaničke grupe EPP Manfredu Veberu i ocenio da u toj grupi postoji kriza rukovođenja i kriza političkog kursa, objavljeno je na sajtu partije Fides.

Nemačka novinska agencija DPA piše da bi poslanici EPP o novom poslovniku trebalo da glasaju u sredu, 3. marta, a da bi već narednih sedmica na dnevnom redu moglo da bude sankcionisanja Orbanovog Fidesa.

EPP je još u proleće 2019. godine zamrzla članstvo Fidesa, ali je to predstavljeno kao rezultat dobrovoljnog pristanka mađarske partije, dok se ne reše razmirice. Poslanici Fidesa i dalje su članovi poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu i, iako bez prava glasa u partijskim telima narodnjaka, u parlamentu zastupaju politiku svoje stranke.

Povod zamrzavanja članstva je bilo višegodišnje neslaganje sa politikom Fidesa i Viktora Orbana, koju je i on sam opisao kao „neliberalnu“, a sukob je kulminirao Orbanovom javnom kampanjom plakatima protiv tadašnjeg šefa Evropske komisije, člana EPP Žan-Klod Junkera.

Po navodima nemačkih medija, nova pravila predviđaju da odluka o suspenziji neke nacionalne partije iz EPP, na predlog predsedništva te partije može da bude sprovedena i u poslaničkoj grupi, ako u njoj predlog podrži više od polovine učesnika internog glasanja.

Suspenziju neke članice EPP moći će da predloži i najmanje 15 poslanika EPP iz četiri različite delegacije, a za usvajanje predloga biće potrebna dvotrećinska većina važećih glasova.

Orban je u pismu Veberu naveo da poslanici Fidesa proporcionalno predstavljaju najaču nacionalnu delegaciju u poslaničkoj grupi EPP i da bi se njihovim guranjem u stranu ignorisala demokratska volja gotovo dva miliona Mađara i dodatno oslabila politička porodica EPP.

„Naša definicija vladavine prava ne može da prihvati retroaktivna pravila i sankcije, što nova pravila jasno žele da uvedu. Ta pravila su skrojena da bi se kaznili evroposlanici Fidesa. Pošto niste imali dovoljno glasova da nas kaznite, sada menjate pravila i primenjujete ih na postupak koji je u toku“, naveo je Orban.

„Gospodine predsedavajući, želim da vas obavestim da će, ako predlozi usvojeni na sastanku 26. februara budu stavljeni na glasanje i usvojeni, Fides napustiti grupu“ EPP, poručio je Orban.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-476-od-25-februara/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.