Orban poručio gej zajednici u Mađarskoj: “Ostavite decu na miru”

0
Profimedia

(Beta) – Gej zajednica u Mađarskoj je izrazila danas žaljenje što joj je, posle objavljivanja knjige za mlade u kojoj se promoviše homoseksualnost, premijer Viktor Orban poručio da “ostavi decu na miru”.

“Mađarska ima zakone o homoseksualnosti koji se zasnivaju na izuzetno toleratnom i strpljivom pristupu”, rekao je Orban i dodao da je “postoji crvena linija koja ne sme da se pređe” i knjigu ocenio kao provokaciju.

To je zbirka bajki i legendi koju je predstavila zajednica LGBTQ, u kojoj se pominju Pepeljuga lezbejka i transrodni ubica zmajeva. U knjizi se pominju i druge marginalizovane zajednice: hendikepirani, siromašni i Romi.

“Pošto strah od migranata i pandemija nisu dovoljni za mobilizaciju birača, sad je red da zajednica LGBTQI bude žrtveni jarac vlasti”, izjavio je Tamaš Domboš, član organizacije “Hatter”, glavnog gej udruženja u Mađarskoj.

Domboš je rekao da mediji redovno homoseksualnost nazivaju “bolešću”, dok zvaničnici nisu nikad osudili napade na pripadnike zajednice LGBTQI, a policija im ne pruža zaštitu.

Jedno udruženje je zatražilo povlačenje knjige, dok je jedna poslanica ekstremne desnice primerak knjige pocepala na konferenciji za novinare.

Udruženje izdavača i knjižara osudilo je takve reakcije upoređujući ih s ponašanjem cenzora iz doba nacizma i komunizma.