Orban odbija rusku vakcinu i krtikuje EU zbog isporuke: “Biraćemo između zapadne i kineske, u idealnom slučaju…”

0
Profimedia

(Beta) – “Mađarska verovatno neće koristiti rusku vakcinu protiv koronavirusa s obzirom na ograničene proizvodne kapacitete za Sputnjik V”, rekao je danas premijer Viktor Orban, kritikujući pristup Evropske unije nabavci vakcina.

U stalno napetim odnosima s Briselom, Orban je poslao mađarske stručnjake da nadgledaju razvoj vakcina u Rusiji i Kini i dobio uzorke ruske vakcine “Sputnjik V”.

“Znamo da je ruska vakcina dobra, ali nema je dovoljno i verovatno je neće biti dovoljno u budućnosti s obzirom na ograničene proizvodne kapacitete”, rekao je Orban.

U poređenju sa “Sputnjikom V”, nastavio je on, “Kinezi (vakcina) su perspektivniji, čini se da će biti dostupni pre i u većim količinama”, rekao je premijer.

“U idealnom slučaju moći ćete da izaberete da li želite da se vakcinišete zapadnom ili kineskom vakcinom”, poručio je on građanima.

U novembru se Mađarska pohvalila da je prva evropska zemlja koja je dobila test uzorke ruske vakcine.

Evropska komisija je potom upozorila Budimpeštu, podsetivši je da “vakcina može dobiti dozvolu za stavljanje u promet tek posle detaljnog ispitivanja” Evropske agencije za lekove (EMA).

Zapadni, ali i ruski stručnjaci izrazili su zabrinutost u vezi sa “Sputnjikom V”, razvijenim uz podršku državnog aparata i već tokom leta licenciranog u Rusiji, čak i pre velikih kliničkih ispitivanja.

Međunarodna zajednica, posebno na Zapadu, videla je u tome želju Moskve da proširi svoj uticaj na svet.

Viktor Orban je danaas rekao i da je “nezadovoljan tempom” pribavljanja vakcina u Evropskoj uniji.

“Bilo je proizvođača čiji su proizvodi ranije bili dostupni u Kanadi, Velikoj Britaniji i Izraelu nego na primer u EU”, požalio se on.

“Ali to je posao Brisela, oni vode računa o tome”, dodao je on.

“Vodimo računa o mreži kontakata na Istoku, jer Brisel to ne radi”, rekao je Orban.

Često u sporu s Briselom koja je optužuje za podrivanje demokratskih vrednosti, mađarska vlada se još jednom istakla započinjanjem kampanje vakcinacije dan ranije nego što se očekivalo širom Evropske unije.

Pošto je 26. decembra primila prvu isporuku vakcine protiv koronavirusa Pfizer-BioNTech belgijske proizvodnje, odmah je počela vakcinisanje, zaobilazeći zajednički debi u EU koji je bio zakazan za dan kasnije.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!