Posle 20 godina provedenih u zoo vrtu u Argentini, orangutan Sandra premešten je u Sjedinjene Američke Države pošto su mu presudom garantovana ista prava kao ljudima. Sudije su, naime, utvrdile da je životinja ilegalno premeštena u Buenos Ajres 1995. godine. To je prvi slučaj u Argentini da se jedno ljudsko pravo – pravo na slobodu, odnosi na neljudsko biće, prenosi Politika.

Sudija Elena Liberatori, koja je donela ovakvu presudu i u čijoj kancelariji se nalazi Sandrina slika, kazala je za AP da je time htela da pošalje poruku da su životinje osetljiva bića i da prvo pravo koje imaju jeste naša obaveza da se prema njima odnosimo sa poštovanjem.

Orangutan je rođen 1986. godine u jednom zoo vrtu u Nemačkoj, odakle je posle devet godina prodat zoo vrtu u Buenos Ajresu. Tamo je većinu vremena proveo u samici, izbegavajući javnost. Četiri godine po dolasku u Argentinu, Sandra je na svet donela mladunče koje je ubrzo odvojeno od nje i prodato jednom kineskom parku, prenosi Bi-Bi-Si.

Uprkos tome što je advokatski tim još 2014. izvojevao ovakav sudski ishod i što je zoo vrt u Buenos Ajresu pre tri godine zatvoren zbog okrutnog postupanja prema životinjama, Sandra je u tamo ostala do sada, čekajući sve dozvole za premeštaj na Floridu. Tamo će živeti u azilu sa majmunima oslobođenim iz cirkusa, laboratorija, zoo vrtova i privatnih kolekcija.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.