Optimističan scenario: “Vakcina za koronavirus mogla bi da bude za godinu dana, a lek možda već tokom leta”

0
Foto: Profimedia (Ilustracija)

Vakcina za koronavirus mogla bi da bude odobrena za otprilike godinu dana, prema optimističnom scenariju, objavila je u četvrtak Evropska agencija za lekove.

Evropska agencija za lekove (EMA) čini, komunicirajući pritom s 33 tima koja rade na razvoju vakcine, sve što može da bi ubrzala proces odobrenja vakcine, rekao je čelnik odeljenja za vakcine EMA Marko Kavaljeri i dodao da je skeptičan prema tvrdnjama da bi vakcina mogla da bude dostupna u septembru.

“Na vakcinu, pošto razvoj počinje od nule, možemo da gledamo iz optimističnog ugla za godinu dana, dakle početak 2021.”, rekao je novinarima.

Kavaljeri je odbacio mogućnost izbacivanja treće faze testiranja vakcine koja je, kako je naveo, potrebna da bi ona bila bezbedna i efikasna.

EMA takođe razmatra 115 različitih terapija ili lekova za koronavirus koji je u svetu odneo blizu 300 000 života, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Kavaljeri je rekao da bi neki od lekova mogli da budu odobreni najranije ovog leta, ali nije objasnio o kojim lekovima je reč.