Oproštaj od patrijarha: SPC zamolila vernike da “poštuju propise”, kovčeg izložen u Hramu Svetog Save…

0
Fotografije: Igor Pavićević

Vernici i poštovaoci odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju širom zemlje. U Srbiji je juče proglašena trodnevna žalost. Telo patrijarha je iz Saborne crkve preneto u Hram Svetog Save, gde će se sutra biti sahranjen.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej preminuo je juče, u 7.07 časova, od posledica koronavirusa sa kojim se borio nedeljama. U bolnici je bio od 5. novembra.

Sveti arhijerejski Sinod SPC održao je juče sednicu povodom smrti patrijarha i doneo odluku da patrijaršijske dužnosti preuzima Sinod, a da mu do izbora novog patrijarha predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Kako se poštuju mere?

Da bi se ispoštovale epidemiološke mere, na sanduk u kojem se nalaze zemni ostaci patrijarha Irineja pokriven je prozirnom pločom, koja se povremeno deznfikuje iz bezbednosnih razloga.

Deo vernika prilazi kovčegu, ne celivaju ga i nakon toga napuštaju crkvu. Međutim, pojedini su prišli kovčegu i ljube ploču. Samo deo pristiglih vernika nosi masku, a neki od njih i rukavice.

I Mitropolit Porfirije poziva na poštovanje mera

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije apelovao je na sve vernike, koji će dolaziti u Hram Svetog Save da se oproste od patrijarha Irineja, kao i sutra, na njegovu sahranu, da se zbog pandemije koronavirusa pridržavaju svih epidemioloških mera i saveta struke.

Mitropolit Porfirije je za Tanjug rekao da se telo patrijarha Irineja već nalazi u Hramu, koji će, kako kaže, biti otvoren sve do 9 časova u nedelju ujutru, kako bi vernici mogli da dođu i odaju počast i uzmu poslednji blagoslov na zemlji od njegove svetosti.

Posmrtni ostaci patrijarha u Hramu Svetog Save

Кovčeg sa telom patrijarha Irineja prenet je u Hram Svetog Save, gde će sutra biti sahranjen.

Špalir pripadnika VS dočekao je kovček, a unutra sveštenstvo arhiepiskopije Beogradsko-karlovačke.

Кovčeg će biti prekriven mandijom, malim omoforom i mitrom (bez žezla).

Telo preminulog patrijarha preneto u Sabornu crkvu

Garda Vojske Srbije prenela je telo preminulog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u Sabornu crkvu, gde će biti izloženo za vreme liturgije povodom slave Saborne crkve, Arandjelovdana.

Zemni ostaci patrijarha Irineja će krenuti u 11.30 ispred Saborne crkve, kolonu će ispred Hrama Svetog Save dočekaće vojska, a u hramu i sveštenstvo.

Vernici neće moći da se oproste od patrijarha u Sabornoj crkvi, već u Hramu Svetog Save, i to u skladu sa posebnim epidemiološkim merama.

Sveta zaupokojena liturgija zakazana je za nedelju, a prema preporukama Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, celivanje tela patrijarha će biti zabranjeno.

Sinod SPC: Tokom ispraćaja patrijarha biće ispoštovane sve epidemiološke mere…

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, koji će biti održan u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mera koje su zbog epidemiološke situacije u propisali nadležni državni organi.

“Iz tog razloga, obezbeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva sveštenstvo i naše vernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše našeg dragog Patrijarha”, navodi se u saopštenju.

Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova.

Biografija

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njagove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istoga meseca na dan svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Кalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. 1969. godine biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njagove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja Svetejšeg Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u sabornom Svetoarhangelskom hramu u Beogradu. Svetu arhijerejsku Liturgiju je služio Njagova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uz sasluženje svoje braće arhijereja, sveštenika i đakona, kao i predstavnika Ruske i Grčke Crkve.