Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, preminuo je juče, a njegovi posmrtni ostaci su preneti u hram Hristovog vaskrsenja.

U Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja prethodio je molitveni doček, kojem je prisustvovalo više hiljada građana.  

Amfilohije će, po sopstvenoj želji, biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Zbog nepovoljne epidemijske situacije, Mitropolija je juče upozorila sve one koji će doći da se oproste od Amfilohija da moraju da se pridržavaju zdravstvenih protokola, nose maske i održavaju distancu.

Preko puta hrama, građani su razvili parolu „Đedo, dogodine na Lovćenu“, prenele su Vijesti.

Vernici i poštovaoci Mitropolije crnogorsko -primorske Srpske pravoslavne crkve liturgijama i paljenjem sveća prethodno su odali počast preminulom mitropolitu Amfilohiju.

Administrator mitropolije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, u prisustvu sveštenststva, monaha, monahinja i vernika služio je u Cetinjskom manastru liturgiju povodom smrti mitropolita SPC.

Liturgiji je prisustvovao i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Sahrana će se obaviti sutra. Liturgiju u podgoričkom hramu će služiti patrijarh SPC-a Irinej, dok je u nekoliko gradova u Crnoj Gori proglašen dan žalosti.

Ambasada Srbije u Crnoj Gori saopštila je da će sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Sahrani će takođe prisustvovati visoka delegacija Vlade Republike Srbije. Prisustvo najveće delegacije Vlade Republike Srbije smatramo od izuzetne važnosti s obzirom na to kakav značaj, mesto, ulogu mitropolita Amfilohija ima za srpski narod, crkvu i državu“, navodi se u saopštenju Ambasade Srbije u Crnoj Gori.

Princ Crne Gore Nikola Petrović Njegoš uputio je povodom smrti Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija izraze saučešća Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

„Smrt Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića za Crnu Goru predstavlja gubitak jedne značajne ličnost trodecenijskog duhovnog i političkog života naše zemlje. Uprkos polemikama, bio je čovek od vere, ubđenja, predanosti i ostajem uveren u to da je bio iskreno vezan za Crnu Goru i njene tradicije“, rekao je princ u telegramu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je juče u bolnici u Podgorici, u 83. godini od posledica koronavirusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.