Oprez, ovo je lažna tvrdnja: “Kućni lek od praška za pecivo i limuna sprečava smrt od COVID-19…”

0
Foto: Profimedia

Na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk pojavila se lažna tvrdnja da su Izraelci napravili “kućni lek od praška za pecivo i limuna” koji “sprečava smrt od koronavirusa”.

Kako se navodi, taj “lek” može “momentano da ubije” i “u potpunosti eliminiše virus iz tela” i da zahvaljujući tome “u Izraelu niko nije umro od bolesti Kovid-19” – što je laž.

Preporučuje se da se mešavina pije kao topao čaj “u 17 sati” i dodaje da je “Izraelci piju svake noći pre spavanja”.

Objašnjenje navodnog leka je da “alkalizuje imuni sistem jer kada noć pada, sistem postaje acidan i odbrana se smanjuje”, i da je “dokazano da taj lek ubija virus”.

To su demantovali lekari i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) koja je objavila da “nema leka koji je pokazao da sprečava ili leči bolest” i da preporučuje da se ljudi ne leče sami.

Uz to se nekoliko zdravstvenih zvaničnika obratilo Frans presu tvrdeći da nema dokaza da “lek” s društvenih mreža, kućne izdae, može imati bilo kakvog efekta: “Nema dokaza da bilo koji derivat od soka limuna može da spreči infekciju Kovid-19”, rekao je Kristijan Paredes profesor kliničke farmacije na Katoličkom univerzitetu u Čileu.

Drugi, Olosmira Korea iz Odeljenja za farmaceutsku nauku i tehnologiju istog univerziteta, tvrdi da mešavina ne bi trebalo da je opasna, ali slaže se da “nema efekta na bolest Kovid-19”.

Na društvenim mrežema se tvrdilo da zahvaljući tom “leku” stižu “informacije iz Izraela da taj virus ne izaziva smrt” što je potpuna neistina.

U vreme kada je Frans pres to objavio, u Izraelu je zabeleženo 308 smrtnih slučajeva pripisanih zarazi korona virusom, a preko 21.700 ukupno zaraženih od početka zaraze.

S druge strane, izraelski naučnici i medicinski timovi napredovali su u istraživanju koronavirusa: Istraživači s Univerziteta Ber Ilan su napravili velike korake ka razvijanju vakcine, a istražitelji iz Medicinskog centra Hadasa otkrili jedan od razloga fatalnih simptoma korona virusa – ugruške krvi.

(Beta)