“Opravdana nada da će vakcina biti efikasna i kod novog soja virusa, efikasnost do 95 odsto dovoljna da se zaustavi pandemija…”

1
Foto Igor Pavićević

(Beta) – Virusološkinja dr Ana Banko izjavila je danas da je efikasnost vakcina protiv koronavirusa do 95 odsto dovoljna da se zaustavi epidemija, ali i da mnogo toga zavisi od logistike i od toga koliko će ljudi dobiti pristup da se vakciniše.

Banko je za televiziju N1 izjavila da koronavirus ima manji potencijal mutacije nego virus gripa, ali da ono što se dešava u Velikoj Britaniji, gde je registrovana veća pojava mutacije ovog virusa, treba pažljivo pratiti.

Prema njenim rečima za sada podaci pokazuju da je “opravdana nada da će vakcina biti efikasna” i u slučajevima mutacije koronavirusa.

“Sasvim je normalna osobina virusa da mutiraju i da se menjaju. To što se desilo u Velikoj Britaniji pokazuje da kod velikog broja pozitivnih PCR testom nedostaje segment S proteina, iako su uzorci pozitivni”, rekla je dr Banko.

Ona je rekla da su prve takve mutacije uočene krajem septembra, a da ih sada ima oko 900, kao i da su te mutacije ukazivale na povećanu mogućnost prenosa.

Banko je rekla da po sadašnjim saznanjima ima preko 20 poznatih mutacija koronavirusa, koje su primećene pojedinačno – u Južnoj Africi, Danskoj i Singapuru, da se mutacije odnose “na jednom od 30.000 slova u genomu virusa”, a da su neke od ovih mutacija baš na “S proteinu” koji je odgovoran za vezivanje za ćelije inficiranih koronavirusom – što su mutacije primećene u Velikoj Britaniji gde se virus proširio među školskom decom.

“Neophodno je da se podaci pomno prate u narednom periodu. Kada je pandemija ovolikih razmera u toku, normalno je da virus mutira, mutira i u našem organizmu. Neke varijante (mutacije virusa) koje su se ranije pojavljivale nisu imale ovakav eksponencijalni rast, ali čak i ako ima veću moć transmisije nije dokazano da izaziva teža oboljenja”, rekla je dr Banko.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

Comments are closed.