(Beta) – Virusološkinja dr Ana Banko izjavila je danas da je efikasnost vakcina protiv koronavirusa do 95 odsto dovoljna da se zaustavi epidemija, ali i da mnogo toga zavisi od logistike i od toga koliko će ljudi dobiti pristup da se vakciniše.

Banko je za televiziju N1 izjavila da koronavirus ima manji potencijal mutacije nego virus gripa, ali da ono što se dešava u Velikoj Britaniji, gde je registrovana veća pojava mutacije ovog virusa, treba pažljivo pratiti.

Prema njenim rečima za sada podaci pokazuju da je „opravdana nada da će vakcina biti efikasna“ i u slučajevima mutacije koronavirusa.

„Sasvim je normalna osobina virusa da mutiraju i da se menjaju. To što se desilo u Velikoj Britaniji pokazuje da kod velikog broja pozitivnih PCR testom nedostaje segment S proteina, iako su uzorci pozitivni“, rekla je dr Banko.

Ona je rekla da su prve takve mutacije uočene krajem septembra, a da ih sada ima oko 900, kao i da su te mutacije ukazivale na povećanu mogućnost prenosa.

Banko je rekla da po sadašnjim saznanjima ima preko 20 poznatih mutacija koronavirusa, koje su primećene pojedinačno – u Južnoj Africi, Danskoj i Singapuru, da se mutacije odnose „na jednom od 30.000 slova u genomu virusa“, a da su neke od ovih mutacija baš na „S proteinu“ koji je odgovoran za vezivanje za ćelije inficiranih koronavirusom – što su mutacije primećene u Velikoj Britaniji gde se virus proširio među školskom decom.

„Neophodno je da se podaci pomno prate u narednom periodu. Kada je pandemija ovolikih razmera u toku, normalno je da virus mutira, mutira i u našem organizmu. Neke varijante (mutacije virusa) koje su se ranije pojavljivale nisu imale ovakav eksponencijalni rast, ali čak i ako ima veću moć transmisije nije dokazano da izaziva teža oboljenja“, rekla je dr Banko.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Komentar(1)

  1. Dragisa
    22. децембар 2020. 18:21

    Ana vas pogled leci bolje od vakcine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.