Opet “nova istina” o jajima: Poslednja studija pokazala da čak i pola jajeta podiže holesterol

2
Foto: Profimedia

Da li su jaja dobra za zdravlje? Ili izazivaju bolesti srca? BBC Future je pokušao da dođe do odgovora.

Jaja su, sigurno, “kontroverzna” namirnica zbog priče o holesterolu, ali svakako spadaju u izuzetno hranljivu namirnicu. Ali već se desetljećima uz konzumaciju jaja vežu i kontroverze.

Naše telo samo proizvodi sav holesterol koji mu je potreban, ali on se takođe nalazi u hrani životinjskog porekla koju konzumiramo: poput govedine, škampa i maslaca.

Ali, konzumacija holesterola nikada nije stopostotno uvećana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Jedan od razloga zašto se rasprava o zdravstvenom uticaju jaja u ishrani na naše telo promenila jeste taj što naša tela mogu da nadoknade holesterol koji unosimo ishranom, piše BBC.

“Ljudi treba da se brinu zbog holesterola koji nam je u krvi, a taj tip holesterola vodi do bolesti srca”, kaže istraživačica Marija Lus Fernandes.

Naučnici su pregledali podatke 30.000 pojedinaca kroz 17 godina. Rezultati istraživanja pokazali su da je konzumacija pola jajeta dnevno značajno doprinela povećanom riziku od bolesti srca.

Istraživanje je takođe pokazalo da osoba za svakih dodatnih 300 mg holesterola koje konzumira, bez obzira na to koji je izvor holesterola, ima 17 posto više šanse da oboli od kardiovaskularnih bolesti,” navodi Norina Alen, jedna od autorki studija.

S druge strane, žumance je jedan od najboljih izvora luteina, pigmenta koji je povezan s boljim vidom i nižim rizikom od bolesti očiju.

I dok je pred istraživačima dug put do razumevanja uticaja konzumiranja jaja na zdravlje, većina istraživanja ipak pokazuje da njihova umerena konzumacija ne predstavlja rizik po naše zdravlje, piše BBC.

Ipak, možda nije najbolja ideja da baš svako jutro doručkujete jaja. Preporučuje se raznovrsna ishrana, naravno, i prije svega – umerenost.

2 KOMENTARA

  1. Hehehehe nasmejah se slatko… pa ja licno konzumiram 7-8 jaja svako jutro zadnjih 20 godina i zamislite holesterol mi je kao kod malog deteta…tako da, sto kazu nasi stari kolko sela toliko i obicaja mislim, svaki novinar pise kako mu volja. 100% NETACAN tekst ili tvrdnja.

  2. To su ciste besmislice.
    Ja svaki dan pojedem 2 tvrdo kuvana jajeta, jedem sedmicno 3 puta slaninu, beli luk svaki dan 3 cena, koristim svinjsku mast umesto ulja i margarina, imam preko 50 godina, 9 kg viska i holesterol ispod 6.
    Nikad u zivotu nisam imao probleme sa holesterolom i dijabetesom.
    Znaci kao dete sam svaki dan ispijao ziva jaja, konzumiram ih ceo zivot i najvise volim jaja, slaninu i cvarke.
    Ovo je glupost. Holesterol i secer se mnogo pre dobiju od stresa, neredovne ishrane, od mlecnih punomasnih proizvoda, nezdravog hleba, pusenja, jalkohola.

Comments are closed.