Lekari širom Rusije svakodnevno se suočavaju sa egzistencijalnim problemima i u ogledalo često izgovaraju pitanje – da li je ovo vredno truda koji sam uložio? Posebno teška situacija za lekare je u državnim bolnicama, piše DW, a nezadovoljstvo raste.

Aleksej Potapov s nostalgijom gleda na vreme kada je radio kao lekar. Početkom 2000-ih otišao je na sever Rusije gde se lekari bolje plaćaju – 60.000 rubalja (850 evra) mesečno je za ruske uslove prilično dobro. Aleksej se, međutim, nakon sedam godina vratio u svoj rodni kraj, u Region Pensa. A tamo je za isti obim posla dobijao upola manje novca. Njegova supruga je takođe lekarka u istoj bolnici. Ali, opet to nije dovoljno za normalan život.

„Bukvalno se borimo da za preživljavanje“, kaže Aleksej.

Ovaj hirurg se onda u jednom trenutku prisetio svog hobija – programiranja. Krenuo je paralelno da studira programiranje i diplomirao 2014. Sada već pet godina radi kao programer u jednom IT preduzeću u Moskvi – za trostruko veću platu.

I njegova supruga je prestala da radi kao lekarka.

Mnoge Aleksejeve nekadašnje kolege su prešle da rade u privatne klinike ili u farmaceutske koncerne.

„Oni koji su ostali u državnim bolnicama, moraju da voze taksi kako bi nešto dodatno zaradili“, kaže on.

Oko deset procenata lekara specijalista svake godine okrene leđa ruskom zdravstvenom sistemu, što dovodi do manjka stručnog kadra. 25.000 lekara nedostaje širom Rusije.

Pre svega daleko od velikih gradova sve više se sluša o štrajkovima lekara, otkazima ili potpisivanjima peticija. Proletos su protestovali lekari iz tri regionalne bolnice u Novgorodu. U avgustu su protestovali lekari hitne pomoći u Regionu Vladimir, u Nižnjem Novgorodu su svi hirurzi napustili državnu kliniku. „Ljudi su već godinama preopterećeni“, kazao je Andrej Knoval iz Sindikata medicinskih radnika „Dejstvije“.

Kako bi se dostigli ciljevi koje je zacrtao Putin još 2012. godine, ionako loši uslovi su postali još gori. Lekari se jednostavno otpuštaju, medicinske sestre degradiraju u čistačice ili lekare prebacuju u niže platne grupe. U mnogim slučajevima se njihovo radno vreme na papiru umanjuje, kažu u sindikatu. Tako se male plate lekara dovode u sklad i „legalizuju“ Putinovim dekretima. A realnost je, međutim, takva da se masovno radi prekovremeno.

Uprkos svemu tome i dalje mnogi mladi u Rusiji hrle na studije medicine. Godišnje diplomira 35.000 mladih lekara. Ali, oni ne traže posao u državnim bolnicama, već u privatnim, u farmaceutskim koncernima ili direktno u inostranstvu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.