“Opasan presedan u jednom demokratskom društvu”: Greg Barns, advokat Džulijana Asanža, o slučaju Novak Đoković, ekskluzivno za novi Nedeljnik

0
Screenshot ABC News Australia

Greg Barns je portparol Alijanse advokata Australije i jedan od najpoznatijih australijskih advokata, sa posebnim iskustvom iz oblasti imigracionog prava. Ipak, jedan opis govori mnogo više od svih širokih priča o svim slučajevima na kojima je radio – Barns je advokat Džulijana Asanža i savetnik organizacije Vikiliks.

Kada je Novak Đoković deportovan iz Australije, Barns je u razgovoru za Nedeljnik govorio o čitavom slučaju i potencijalnim problemima.

“Nijedan pojedinac u okviru izvršne vlasti ne bi trebalo da ima tako široka i lična ovlašćenja.”

U javnosti dominira narativ da je Novak pokušao da nametne svoja pravila i izigra australijske zakone. Da li je zaista bilo nekih grešaka sa njegove strane od trenutka kada je sleteo u Melburn?

Iako se čini da je možda i bilo administrativnih grešaka nekoliko grupa i pojedinaca, to nisu bili razlozi da se Đokoviću ukine viza ni prvi put. Naposletku, ministar je naveo da je viza ukinuta zbog Đokovićevih stavova o vakcinama i zbog toga što ti stavovi mogu potencijalno da izazovu, pošto je poznat, antivaksersko raspoloženje. Što je izuzetno opasan presedan.

Koje su opasnosti ovakvog presedana?

Odluka ministra je opasna jer u suštini kaže – ako neko ima stavove o temama koje su kontroverzne i važne u Australiji, a vladi se ti stavovi ne sviđaju, može toj osobi da ukine vizu.

Dakle, postoji mogućnost da ovaj sudski presedan utiče na slobodu mišljenja, govora i izbora, kao i političkih sloboda u budućnosti?

Argument koji je Federalna vlada Australije koristila u slučaju Novaka Đokovića predstavlja zaista opasan presedan u demokratskom društvu. Zabrinjava stav Federalne vlade da ne mora da dokazuje da će Đoković gajiti stavove o vakcinaciji koji su suprotni politici vladi, već da jednostavno on može da podstakne ta osećanja. Ovo je veoma nisko postavljena granica za deportaciju, posebno u okolnostima u kojima je moć preispitivanja ili žalbe na odluku toliko ograničena. I zato ističem da je korišćenje kriterijuma mogućeg rizika po javni red i mir jako zabrinjavajuće za naše društvo.

Postoji li i politički kontekst u čitavoj ovoj priči?

Neizbežno je da su politički razlozi bili deo odluke jer je koncept javnog interesa toliko širok da omogućava ministru da efektivno uzme u obzir politička razmatranja, iako to teoretski ne bi trebalo da se radi. Široko diskreciono pravo koje se daje ministru za imigraciju u Australiji znači da politička razmatranja mogu dovesti do odluka koje ozbiljno utiču na živote ljudi. Mnoge pravne organizacije u Australiji izrazile su zabrinutost zbog uticaja politike na imigracionu politiku u Australiji i korozivnog efekta koji to ima na vladavinu prava.

Ceo dosije objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. januara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom