Oni imaju ideje kako da kreiramo bolji svet, A1 im pomaže da ih ostvare

  0
  Učesnici projekta A1 Svet kakav želiš

  Postoje među nama pojedinci koji ne čekaju bolju budućnost, već je sami stvaraju za sebe ali i za druge i zato s pravom možemo reći da su heroji našeg doba. Neke od njih otkrili smo kroz društveno odgovorni program kompanije A1 „Svet kakav želiš“, koji će pomoći da tri inicijative u oblasti ekologije, javnog zdravlja i obrazovanja ostvare svoje ideje u korist šire zajednice. U pitanju su Internet društvo Srbije i njihov program „Bolji vazduh građanima“, Centar za mame sa projektom SOS telefon za mame i Fondacija Petlja koja će obezbediti besplatan onlajn kurs za analizu i obradu podataka.

  Prva faza ovog društveno odgovornog projekta je završena dodeljivanjem novčanih sredstava za superfinaliste u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara. Međutim, najvažniji deo tek predstoji, a to je realizacija projekata koji će doneti čistiji vazduh, psihološku pomoć mamama i veštine za efikasnije baratanje podacima, koji se smatraju naftom 21. veka.

  Željka Milošević (Internet društvo Srbije), Jelena Bratić (Centar za mame), Lazar Bojičić (Fondacija Petlja)

  Novčana sredstva su podeljena na osnovu više od 57.000 pristiglih glasova građana, a prvo mesto i pet miliona dinara pripalo je inicijativi za bolji vazduh građana.

  Ekologija nije u užem fokusu delovanja Internet društva Srbije (IDS), ali je projekat s kojim su konkurisali pokazao koliko internet i nove tehnologije mogu da doprinesu napretku u raznim oblastima. IDS se kao udruženje građana primarno bavi primenom interneta i komunikacionih tehnologija u nauci, obrazovanju i svakodnevnom životu, kao i poštovanjem ljudskih prava u upotrebi internet tehnologija. Zalažu se za slobodan softver, slobodu objavljivanja informacija od javnog značaja i pristup takvim informacijama.

  Podaci o zagađenju vazduha spadaju u informacije koje mogu i treba da budu vidljive. S tom idejom IDS je razvio jednostavan i pristupačan uređaj Klimerko koji meri prisustvo zagađujućih PM čestica i preko Wi-Fi mreže šalje podatke svakih 15 minuta na otvorenu internet platformu, gde su svima dostupni. Dobijena sredstva će pomoći da ovakvi podaci postanu dostupniji što većem broju građana i da se podigne svest o važnosti ove teme i potrebe za rešenjem, a dodatno usmerenje će biti na ljude u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, gde trenutno nema dovoljno merenja.

  Situacija u kojoj se ceo svet našao zbog pandemije dovela je zdravstvene sisteme do ivice kapaciteta. Pored kovid pacijenata, trpeli su i hronični bolesnici, dok su određene kategorije psihički teško podnele ograničeno kretanje, odvojenost od najbližih i teret novonastalih obaveza. Zdravstvena kriza je izvršila pritisak na sve slojeve društva, a posebno na žene, jer se na njih uglavnom preneo teret brige o deci i starijim članovima familije.

  Istraživanje Centra za mame pokazalo je da se 77 odsto majki često oseća usamljeno jer je pandemija loše uticala na njihovo mentalno zdravlje. Dve trećine majki jednom ili više puta nedeljno „pregori“ od količine posla, stresa i obaveza, a polovina njih nema kome da se obrati za podršku.

  Centar za mame je udruženje građana koje godinama unazad pomaže majkama i svim ženama koje planiraju potomstvo da se bolje upoznaju sa svojim radnim i drugim pravima, često kroz besplatne pravne konsultacije. Takođe organizuju besplatne škole programiranja i razne programe podrške mamama preduzetnicama doprinoseći ekonomskom osnaživanju žena u okviru koje su dali veliki doprinos borbi za prava majki preduzetnica za pravičnu naknadu tokom porodiljskog odsustva.

  U ovom udruženju ističu da je pandemija samo ogolila probleme današnjih mama koji su postojali i ranije. Njihova inicijativa za SOS telefon psihološke podrške nije osmišljena isključivo zbog pandemije, ali će svakako imati pozitivne efekte jer će se posledice ove krize osećati još dugo. Na duže staze SOS telefon ostaviće pozitivan trag na mnoge, jer mentalno zdravlje majki utiče na razne segmente društva. Za realizaciju ove inicijative pomoći će iznos od tri miliona dinara koji su u okviru programa Svet kakav želiš osvojili kao drugoplasirani superfinalisti.

  Treće mesto i dva miliona dinara pripalo je Fondaciji Petlja, koja je dobro poznata našim osnovcima i srednjoškolcima jer su zahvaljujući njoj mnogi stekli prve programerske veštine, a potom ih usavršavali. Osnovana je sa ciljem unapređenja algoritamske pismenosti u Srbiji, koja će u budućnosti biti potrebna svima jer predstavlja temelj digitalne ekonomije. Na svojoj platformi pokazali su da programiranje ne mora biti komplikovano i rezervisano za stručnjake, a suvoparno i dosadno ostalima.

  Fondacija Petlja osmislila je projekat „Budi Data driven“ kako bi ukazala na značaj podataka u našem svakodnevnom životu i radu. U okviru ove inicijative predviđeno je kreiranje svima dostupnog i besplatnog kursa u formatu otvorenog obrazovnog resursa, koji će se baviti temom prikupljanja, obrade, analize i zaključivanja na osnovu podataka, kao i vizualizacijom tih istih informacija zarad lakšeg razumevanja. Reč je o materijalu koji se tiče obrade i vizuelizacije podataka u kome će, na primerima informacija iz javnog zdravlja, ekologije, ekonomije, sporta i umetnosti biti pokazano kako se, pomoću nekih programerskih alata, konkretno pomoću jezika Python i njegovih biblioteka, podaci obrađuju i kako je te rezultate moguće adekvatno predstaviti.

  Svi projekti biće realizovani do kraja godine. Kompanija A1 će nastaviti da ih prati na tom putu pružajući i dodatnu mentorsku podršku zajedno sa regionalnom organizacijom Propulsion, koja je partner na ovom programu.

  U skladu sa svojom misijom da menja na bolje život zajednice kojoj pripada, A1 se još jednom isakao svojom posvećenošću i kontinuiranom podrškom idejama koje nam donose svet kakav želimo.