“Onaj ćutljivi, trenerov sin. Čistio je zgrade od ponoći do zore a danju učio zanat. Umalo da završi kao policajac kada je dobio poziv…”: Ko je Majkl Meloun i zašto je priključen stručnom štabu Srbije?

0
Foto: Profimedia

“Već sa sedam godina počeo sam da radim kao pomoćni trener”, rekao je Majkl Meloun pre nekoliko godina govoreći o svom ocu. Brendan Meloun bio je trener na koledžima, bio je “košarkaški nastavnik”, učitelj ne trener. Bio je idol aktuelnom treneru Denver Nagetsa koji će biti priključen stručnom štabu košarkaške reprezentacije Srbije.

Shvatio je u tom trenutku da nije zadovoljan volontiranjem i tadašnjim načinom života i odlučio je da nešto promeni. Prijatelj ga je ubedio da se prijavi na konkurs za policiju, jer je i Majklov deda bio policajac. Pristao je. I dok se pripremao za testove snage i opšteg obrazovanja, javio se trener sa Univerziteta Providens.

To je bio prvi trenerski korak koji je načinio i nadalje je pravio samo male korake, sve dok 2001. godine nije ušao u NBA kao deo stručnog štaba Njujork Niksa.

Svi njegovi saradnici opisali su ga kao vedrog momka, jakih radnih navika.

Posle četiri godine u Niksima nastavio se njegov trenerski put i na kraju je došao do Nagetsa i Jokića. A zatim i do reprezentacije Srbije.

Ako je motiv za njegovo dovođenje bio to što sarađuje sa Jokićem i iz njega izvlači maksimum, čini se da to stanovište nije potpuno utemeljeno.

Igor Kokoškov ima veliko trenersko iskustvo, čak i internacionalno, a Dejan Milojević, trener Mege, takođe je blisko sarađivao sa Jokićem i mnogi će reći – stvorio osnovu za njegov napredak i razvoj do prve petorke NBA lige.

Sa druge strane, ako je razlog za njegovo dovođenje bio dodatna motivacija za Jokića da se odazove pozivu nacionalno tima – to zvuči pogrešno. Unutrašnja motivacija i lični odnos prema dresu reprezentacije u tom su smislu najvažniji.

Postoji i treća teorija, da je ovo interes tima, da Nagetsi žele da njihov čovek bude na licu mesta, ali je pitanje zašto bi slali glavnog čoveka iz stručnog štaba.

Možda je u pitanju i njegova želja za individualnim razvojem i nekim novim iskustvom. Onaj vedri mladić, sa jakim radnim navikama, jeste neko ko bi bio spreman da uči.

Zanimljivo je i to što je Meloun često kritikovan od strane ljubitelja košarke sa ove strane Atlantika, zbog toga što “ne koristi u dovoljnoj meri potencijal svog tima”. Istina je da se često inati u vezi sa Majklop Porterom Juniorom, ali je svakako trener njegove biografije dobrodošao u sturčni štab nacionalnog tima.

Pet NBA igrača i dva NBA trenera zvuče kao ozbiljna osnova za neko novo “košarkaško loženje”.