“On je održao oproštajni govor na Miloševićevoj sahrani”: Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova protiv “Nobela” Handkeu

3
Foto: Profimedia

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je javni protest zbog dodeljivanja Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, prenosi Jutarnji list.

Kako prenose hrvatski mediji, oni su izrazili nezadovoljstvo ne zbog njegovog “književnog opusa”, već zbog političkih stavova i podrške koju je Handke davao Slobodanu Miloševiću devedesetih godina.

„Ne ulazeći u pitanje Handkeovog književnog opusa i kvaliteta njegovog literarnog izražaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodele Nobelove nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića’90-ih godina prošlog veka“, navodi se u saopštenju.

“Ta politika dovela je do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, proterano je brojno stanovništvo i uvedena dugotrajna nstabilnost u ovom delu Evrope. Zbog genocida i zločina protiv čovečnosti Milošević je odgovarao pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i preminuo je samo nekoliko nedelja pre izricanja presude. Evropsku i svetsku javnost iznenadila je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevoj sahrani”, ističe ministarstvo i podseća da su “američki, britanski i međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci širom sveta, ocenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije jer je reč o piscu koji je poricao istorijske istine i podržavao one koji zagovaraju genocidnu politiku.”

U saopštenju se ocenjuje da je dodelom Nobelove nagrade Handkeu „narušen ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade“.

3 KOMENTARA

  1. Milosevic je bio borac za slobodu. Tada poslednji branik pred najezdom zapada koji je tada gazio sve pred sobom.

    • Milošević nije bio nikakav borac za slobodu. On je bio bolid koji je pokušao da sačuva komunizam.
      Ne shvatam jedno. Znao je najmoćnije bankare, živeo je na Zapadu i priklonio se komunističkom SSSR-u i Rusiji umesto da je išao putem kojim je išao kralj Milan Obrenović. Na zapad i u NATO.

Comments are closed.