“Omiljeni pevač u etnički podeljenom Balkanu…”: Kako je Vašington post preneo vest o smrti Đorđa Balaševića

0
Printscreen/YOuTUbe/Al Džazira

Ugledni američi list Vašington post preneo je vest o smrti srpskog pevača Đorđa Balaševića, koji je preminuo danas od posledica koronavirusa u 68. godini.

Kako se navodi u tekstu, Balašević je pre tri dana primljen u bolnicu u Novom Sadu, bolujući od upale pluća koja je izgleda bila komplikacija COVID-19. Državna televizija RTS javila je da u petak umro u bolnici.

“Balašević je svoju karijeru započeo krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, prvo nastupajući u bendovima, pre nego što je postao solista sa svojom mekom pop muzikom i duhovitim tekstovima. Kada se Jugoslavija raspala u etničkom ratu ranih 1990-ih, Balašević se otvoreno usprotivio nacionalizmu koji je podgrevao sukobe. Zbog njegovih stavova, glavni mediji u Srbiji izbegavali su Balaševića tokom ratne ere”, ocenio je “Vašington post”.

Ostao je omiljen širom etnički podeljenog balkanskog regiona nakon ratova, puneći koncertne sale u svim zemljama nastalim iz šest bivših jugoslovenskih republika.

Mediji u Hrvatskoj i BiH odmah su preneli vest o Balaševićevoj smrti, koja se takođe široko delila na društvenim mrežama.

Bosanski novinski portal Kliks opisao je Balaševića kao “legendarnog” izvođača čije su pesme mogle “da u publici podstaknu najdublje osećanja”. Hrvatska državna televizija HRT evocirala je Balaševićevu “krajnje antiratnu i pacifističku poziciju koja je prisutna u mnogim pesmama, koncertnim govorima i intervjuima”.

Iza Balaševića su ostala supruga i troje dece.