Omikron rampa za NBA ligu: Šta će biti sa Božićnim utakmicama?

0
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Više od 70 NBA igrača se trenutno nalazi van stroja zbog ulaska u bezbednosne protokole, usled izloženosti koronavirusu.

Broj odloženih utakmica se zbog ovakvog spleta događaja popeo na sedam, a velika je verovatnoća da će taj broj nastaviti da raste, što nimalo ne raduje zvaničnike Lige s obzirom na to da se približavaju praznici.

Kako bi se limitirao broj odloženih mečeva, čelnici Lige i Asocijacija igrača došli su do dogovora kojim će biti ustanovljena nova pravila kada je u pitanju potpisivanje zamenskih igrača na kratak rok.

Dve strane su se takođe dogovorile oko striktnijih protokola kada su u pitanju testiranja i nošenje maski u periodu od 26. decembra do 8. januara, prenosi ESPN.

Nošenje maski biće obavezno u gotovo svim timskim aktivnostima, uključujući putovanja, teretane, timske sastanke, hale za trening, ali i dok se sedi na klupi za rezerve.

Jedini izuzetak biće igrači na terenu i glavni trener ekipe.

Igrači i članovi stručnog štaba velikog broja ekipa su dobili pozitivan test na omikron varijantu virusa, a nekoliko timova se susreće sa pravom pandemijom meću svojim redovima.

Utakmice Čikago Bulsa odložene su s obzirom na to da je čak deset igrača bilo u protokolu. Trenutno su na udaru Bruklin Netsi kojima nedostaju Kevin Durent i Džejms Harden, ali je dobra vest za njih da bi na teren, makar u nekim utakmicama, mogao da se vrati Kajri Irving – iako i dalje neželi da se vakciniše.

Igrači koji nisu u potpunosti vakcinisani, moraju da uđu u bezbedonosni protokol, ukoliko se utvrdi da su bili u bliskom kontaktu sa osobom koja je dobila pozitivan test. Od 17. decembra igrači koji nisu primili buster dozu vakcine biće podvrgnuti striktnijim restrikcijama koje uključuje testiranje na dan utakmice.

Ako neki igrač dobije pozitivan test, to automatski znači izolaciju u periodu od 10 dana. Ponovo na teren mogu oni koji su dobili dva negativna rezultata na PCR testovima u razmaku od 24 sata, prenosi CBS.

Čelnici Lige su u strahu da bi veliki broj igrača koji su u protokolu mogao da dovede do odlaganja utakmica za praznike, koje su po pravilu uglavnom derbiji sa visokom stopom gledanosti.