Kada se ispune zahtevi, kolone šetača postaće kolone glasača: U Beogradu održan još jedan protest “1 od 5 miliona”

3
Fotografija sa prošlonedeljnog protesta. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC

Okupljanje građana u okviru protesta “1 od 5 miliona” ove subote počelo je oko 19 časova ispred Terazijske česme, a najavljeno je da će građani šetati do zgrade Rektorata, na Studentskom trgu.

Zbog velikih vrućina protest u Beogradu pomeren je sat kasnije nago ranije.

Današnji, 28. protest po redu, posvećen je prebijanju studenata, napominju organizatori i dodaju da će se od Terazijske česme kretati sledećom rutom: Prizrenskom ulicom, preko Zelenog venca, zatim Brankovom, Pop-Lukinom, Pariskom i Uzun Mirkovom ulicom.

Kod Terazijske česme građanima su se obratili pretučeni student Dejan Bagarić i vanredni profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Uroš Nedeljković, a kod Rektorata govoriće student FON-a Moma Kovačević.

Dejan Bagarić je naveo da se nasilje u našem društvu dešava sistematski godinama, nad medijima institucijama, zdravim razumom i inteligencijom. On naveo da je bio svestan da bavljenje aktivizmom nosi određenu opasnost, što se, kako je rekao, dokazalo napadom na Borka Stefanovića i još nekoliko puta tokom trajanja protesta.

Potom je govorio profesor Uroš Nedeljković.

“Izražavam divljenje što istrajavate u protestima. Kao član akademske zajednice javno osuđujem prebijanje studenta u kampusu univerziteta u Novom Sadu. Peticiju koju smo pokrenuli do sada je potpisalo 517 ljudi i njome zahtevamo od nadležnih da nađu počinioce. Da li ćemo dozvoliti da tuku naše studente, studente koji su osvešćeni i pomažu one najugroženije. Moramo istrajati protiv prostakluka ispod svakog nivoa”, poručio je profesor.

Govorio je i glumac Branislav Lečić.

“Niko ne može da prekine ove proteste, niko, jer su oni počeli vašom voljom. Takva stvar je nemoguća. Kad se ispune naši zahtevi, a zna se koji su: oslobađanje barem jednog medija i fer izbori, tada će kolone šetača postati kolone glasača koji će ići ka glasačkim kutijama. Naše je da istrajemo i budemo uporni”, rekao je on.

Podsetimo, prvi protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nakon prebijanja jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića, a prvi u Beogradu održan je 8. decembra.

3 KOMENTARA

  1. Vucic treba da se ugleda na Mila DJukanovica i eto nam “prave” demokratije koju ceo civilizovani svet podrzava? Udaris neistomisljenika po tintari on se smiri. Sve je ok. Pustis policiju na civile o. Bog te veselio.

Comments are closed.