Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu završen je, posle tri sata razgovora, drugi okrugli sto o izbornim uslovima, na kojem su učestvovali predstavnici vlasti i opozicije.

Tema sastanka, koji je počeko oko 9 sati, bila je finansiranje izborne kampanje.

Iz redova vlasti, sastanku su prisustvovali Vladimir Đukanović, Darko Glišić, Vladimir Orlić i Dejan Đurđević iz Srpske napredne stranke i Žarko Obradović iz Socijalističke partije Srbije.

Kao predstavnici opozicije učestvovali su su Dejan Šulkić iz Demokratske stranke Srbije, Đorđo Žujović iz Liberalno demokratske partije, Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Zoran Lutovac iz Demokratske stranke Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju i Aris Movsesijan iz Nove stranke.

Kako je ranije i najavljeno, okruglom stolu nije prisustvovao niko iz Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, zato što današnji susret nije u potpunosti otvoren za javnost.

Nebojša Zelenović iz Saveza za Srbiju rekao je da su na sastanku izneta tri konkretna predloga.

https://twitter.com/serbia_forever/status/1159719525971087360

„Hitno treba smeniti i izabrati sve članove REM-a, druga stvar je saglasnost oko novih članova RIK, a treća jeste smena direktora Agencije za brobu protiv korupcije i članova odbora“, rekao je Zelenović.

Zelenović je istakao i da će Savez za Srbiju, ukoliko nema slobodnih izbora, bojkovati izbore.

Foto: Tanjug

„Ispunjenje ovih zahteva će biti znak da smo na pragu bilo kakve političke regularnosti. U suprotnom, plašim se da budući pregovori neće imati smisla“, poručio je Zelenović, i dodao da tokom sastanka nije naišao na nerazumevanje u vezi sa ovim zahtevima.

„Ali je na kraju sve stvar Aleksandra Vučića koji je donosilac odluka. Zahteve smo jasno postavili i formulisali. Neću da zakucavam termine posle kojih sledi bojkot, ali u pitanju su nedelje“, izjavio je Zelenović.

Nakon predstavnika opozicije, novinarima se obratio Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke.

„Čuli su se poznati stavovi, kako naši koji su da se držimo najboljih i najmodernijih standarda, tako smo i od druge strane čuli sve što ste čuli i vi“, rekao je Orlić.

„Mi nemamo problem da se ponašamo u skladu sa pravilima i najmodernijim standardima, to smo i ponovili. U stvarima koje se tiču funkcionerske kampanje, nemamo s tim problem. To je već zakonom regulisano, što se tiče prakse i postupanja, za nas je to čisto“, rekao je Orlić.

On je rekao da se na sastanku razgovaralo i o tome da bi trebalo da se unapredi izborna administracija i da SNS nema ništa protiv toga.

„Svima nama je u interesu, ne zbog tačnosti rezultata izbora, nego zbog uverenja građana da je sve čisto i jasnom, da to dodatno otvorimo i popravimo. Mada već imate automatsko povezivanje matičnih knjiga sa spiskom. To su stvari koji za SNS nikad nisu bila sporna. Želimo da imamo najbolje moguće standarde za sve“, rekao je Orlić.

Govoreći o jednom od predloga koji se mogao čuti na sastanku, za smenom i postavljenjem novih članova RIK-a i REM-a, Orlić je rekao da ne misli da ima bilo kakvog smisla da stranka postavlja nekog u ta tela.

„Zašto se za te stvari obraćaju strankama, kada postoje zakoni koji to sve regulišu“, poručio je Orlić i postavio pitanje zašto bi se menjao Zakon i tako omogućilo da stvari budu „lošije neko što jesu“.

Foto: Tanjug

Na pitanje da li smatra da li treba menjati članove REM i RIK Orlić je poručio: „Ako pogledate Zakon, tamo ćete naći odgovore.“

Orlić je rekao da će neki na sve „moguće i nemoguće načine pokušati da opravdaju svoju izborni neuspeh“.

Na pitanje zašto je vlasti i opoziciji bio potreban posrednik i zašto se do sada nisu sastajali, Orlić je kreako da ovo nisu ljudi koje on vidi prvi put.

„Ovo je bila prezentacija predloga. Što se tiče ovih velikih političara koji planiraju 30 ili 40 posto, pa na kraju završe sa neuporedivo manje, oni nisu na mestima sa kojih mogu da pregovaraju“, rekao je Orlić.

Predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević je rekao da je sledeći sastanak planiran za desetak dana.

„Danas je bilo više od 60 ljudi, bilo je 16 stranaka. Bilo je konstruktivno“, rekao je Antonijević.

Antonijević je rekao da je bilo i predloga za izmene zakona.

„Ipak, ono o čemu se više razgovaralo jeste primena i više reči će biti o tome u narednom periodu“, rekao je Antonijević.

On je rekao da je opšti utisak da postoji politička volja da se postigne dogovor.

„Bilo je oštrijih tonova, ali je sastanak bio konstruktivniji jer je tema bila konkretna“, rekao je Antonijević.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema ustavna ovlašćenja, a ni želju da razgovara sa opozicijom.

Vučić je izjavio je da su izborni uslovi danas “deset puta bolji nego u vreme prethodne vlasti”, a da će vlast uraditi sve što opozicija smatra da treba, kako bi izborni uslovi bili još bolji.

Prethodno je Nebojša Zelenović novinarima, uoči sastanka, rekao da je postignut dogovor sa organizatorima da se novinarima prosledi integralni snimak prvih pola sata sastanka, integralno izlaganje eksperata, što je, kako je kazao, dobar iskorak u tome da javnost bude upoznata sa onim što se dešava na sastanku s obzirom na to da ovo “nisu tajni pregovori”.

Novinarima nije bilo omogućeno da snime početak sastanka.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je pre današnjeg sastanka da su razgovori vlasti i opozicije konstruktivniji kad su zatvoreni za javnost.

Komentar(1)

  1. I ZEMLJA JE OKRUGLA
    9. avgusta 2019. 10:31

    re: Može li čitanje da vam popravi mentalno zdravlje Ako budete obilazili knjižare u 3 sata ujutro tražeći nešto da pročitate očigledno može samo da vam pogorša mentalno zdravlje.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.