“Oko 80 odsto zaraženih Kovidom-19 u Australiji uvezeno, većinom iz SAD…”

0
Foto: Profimedia

Oko 80 odsto slučajeva koronavirusa u Australiji dolazilo je od onih koji su dobili bolest u inostranstvu ili su bili u kontaktu s nekim ko se vratio iz inostranstva, naveo je australijski premijer Skot Morison.

“Ogroman procenat slučajeva u Australiju je uvežen”, rekao je Morison. On je takođe u jednom intervjuu izneo dodatne detalje navodeći da su SAD zemlja porekla za većinu slučajeva koronavirusa u Australiji.”Zemlja koja je odgovorna za veliku količinu ovih slučajeva zapravo su Sjedinjene Države”, rekao je premijer. Razlog za tako veliki broj slučajeva iz SAD-a leži u činjenici da ta zemlja nije uspešno sprovela testiranje, što govori u prilog tome da SAD imaju mnogo više infekcija u poslednjim nedeljama nego što je to prijavljeno.”Mislim da nema nikakvih indicija da je bilo koja zemlja, uključujući Kinu, neštonamerno učinila”, naglasio je Morison.Izveštaj australijskog Ministarstva zdravlja pokazao je da putnici iz SAD predstavljaju trećinu zaraženih u Australiji.

U Australiji trenutno ima 1.286 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a poslednjih dana broj obolelih rapidno raste.Vlada premijera Morisona ranije je procenila da bi do 150.000 Australijanaca moglo umreti od koronavirusa prema najgorem scenariju.U petak je Australija zatvorila svoje granice za strance, a od zabrane ulaska uzemlju izuzeti su australijski državljani i ljudi sa stalnim prebivalištem u toj zemlji