Oko 10.000 migranata zaustavljeno na Grčkoj granici, zbog krize sazvan hitan sastanak Evropske komisije

0
Foto Profimedia

Evropska komisija zatražila je sazivanje hitnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU nakon što je Turska otvorila svoje granice za migrante, prenose mediji.

U prošlih 24 sata u Grčku je sprečen ulazak oko 10.000 lica iz Turske oko Evrosa, a uhapšeno 73, navode izvori iz grčke vlade, prenosi portal a1on.

Prema istim informacijama, oni koji su nelegalno ušli u Grčki i koji su uhapšeni dolaze iz Avganistana, Pakistana i Somalije, a ne iz Sirije.

Oko dva časova ujutro pokušan je masovni i organizovani pokušaj mladih migranata da ilegalno pređu tursko-grčku granicu, nadomak zvaničnom graničnom prelazu, prenosi Blic.

UN su saopštile da se 13.000 ljudi okupilo da pređu u Grčku iz Turske, nakon obećanja predsednika Redžeđa Tajipa Erdogana da svoju zapadnu granicu drži otvorenom za migrante i izbeglice koji žele da putuju u EU, prenosi Gardijan.

Grčka policija i vojska uočili su migrante i uspeli da ih zaustave.

Evropska agencija za nadzor granice Fronteks objavila je danas da šalje pojačanja i da je podigla nivo uzbune na grčko-turskoj granici, gde hiljade migranata pokušava da uđe u EU.

“Podigli smo nivo uzbune na visok za sve granice s Turskom”, rekla je portparolka Fronteksa u izjavi objavljenoj u Briselu.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis zbog situacije sa migrantima i izbeglicama na tursko-grčkoj granici sazvao je sastanak vladinog Saveta za nacionalnu bezbednost, prenosi MIA.