“Ohrabriću transparentnost na izborima u aprilu. Politički pluralizam i slobodni mediji su ključni ako Srbija želi da bude uspešna evropska demokratija”: Kako je ambasador Kristofer Hil najavio svoj (novi) dolazak u Beograd

0
Foto Printscreen/Youtube

Kristofer Hil, kandidat za ambasadora SAD u Republici Srbiji, rekao je na saslušanju pred Spoljnopolitičkim komitetom Senata, da bi mu bila čast da služi kao ambasador SAD u Srbiji i podsetio da je pre mnogo godina počeo da radi u u Beogradu.

Kasnije je učestvovao u procesu koji je kulminirao Mirovnim pregovorima u Dejtonu, kojim je okončan je sukob u Bosni i Hercegovini. Naveo je da se vratio se u region kao ambasador SAD u Makedoniji i preuzeo dodatne odgovornosti kao specijalni izaslanik za kosovsku krizu 1998-1999. godine.

Ovako je izgledalo njegovo izlaganje:

“Srbija je oslonac stabilnosti i napretka na Zapadnom Balkanu. Sjedinjene Države, zajedno sa našim evropskim partnerima, nastavljaju da podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne, evropske zemlje, u miru sa svojim komšiijama.

Napredak Srbije je sastavni deo postizanja strateških ciljeva SAD, revitalizovanja naših evropskih saveza, podrške demokratiji i vladavini prava, promovisanju ekonomske saradnje i rešavanju globalnih i regionalnih izazova. Sjedinjene Države ostaju posvećene produbljivanju naših bilateralnih odnosa sa Srbijom kroz dalju političku, ekonomsku i bezbednosnu saradnju.

Sjedinjene Države podržavaju strateški prioritet pristupanja Srbije EU.

U tom cilju, Beograd mora da ubrza ozbiljne reforme kako bi ispunio EU standarde, i očekujemo od EU da prepozna postignuti napredak i to ponovo potvrdi da članstvo ostaje moguće. Uz tehničku podršku SAD Srbija je napravila značajne korake, posebno u ekonomskom i fiskalnom upravljanju.

SAD nastavljaju da podržavaju napredak Srbije u drugim ključnim oblastima, uključujući borbu protiv korupcije, unapređenje vladavine prava i jačanju demokratskih institucija.

Ako budem izabran, ohrabriću transparentnost i fer izbore u aprilu 2022, pojačati važnost slobode medija, i glasno podržavati ključnu ulogu civilnog društva. Politički pluralizam i slobodna i nezavisna štampa su ključni za uspeh Srbije kao evropske demokratije.

Ono što je najvažnije — i preduslov za eventualno pristupanje EU — Srbija mora da normalizuje svoj odnos sa Kosovom. Sjedinjene Države snažno podržavaju Dijalog uz podršku EU kao najbolju šansa za obe strane da reše razlike.

Predsednik Bajden izjavio je da SAD veruju da je „uzajamno priznanje” najbolji način da se otključa i ojača evropski potencijal Srbije regionalnu stabilnost i bezbednost.

Ohrabriću Srbiju da se angažuje ozbiljno i da se hitno postigne kompromis.

Sigurnost i bezbednost Amerikanaca i osoblja američke misije biće moj glavni prioritet.

Nastaviću da se zalažem za potpunu istragu ubistva braće Bitići, troje američkih državljana pogubljenih 1999. dok u policijskom pritvoru u Srbiji. Zalagaću se da izvršim pritisak na Vladu Srbije da osigura da oni koji su uključeni budu izvedeni pred lice pravde, bez obzira na čin ili položaj. Radiću na osnaživanju ekonomske budućnosti Srbije podsticanjem politike koja će ojačati međunarodnu investicionu klimu, infrastrukturu, poboljšati energetsku raznolikost i sigurnost, i izgraditi otpornost na zlonamerne spoljne uticaje, uključujući one iz Rusije i Kine.

Srbija ima ogroman potencijal, sa obrazovanom i talentovanom radnom snagom – američke firme su uložile više od 4 milijarde dolara Srbije u proteklih 20 godina i zapošljavaju oko 20.000 ljudi.

Nastaviću da podržavam američke kompanije koje istražuju mogućnosti u Srbiji.

Brinu me brojna pitanja u vezi sa današnjom Srbijom i Balkanom 

Kandidat za američkog ambasadora u Beogradu izjavio je u Senatu SAD da postoje brojna pitanja koje ga brinu u vezi sa današnjom Srbijom i Balkanom.

Tokom pretresa pred Odborom Senata za spoljne poslove, što je prvi korak u procesu potvrdjivanja njegove nominacije za ambasadora u Beogradu, Hil je rekao da će za saradnju SAD i Srbije od ključnog značaja biti odnos vlade u Beogradu prema Bosni i Hercegovini.

“Pre svega, veoma je važno da imamo jasne razgovore sa vladom u Beogradu, da ih ubedimo da shvate da će nivo naših napora u BiH i na Zapadnom Balkanu ostati veoma ozbiljan. Veoma pažljivo ćemo gledati ko pomaže da se stvari kreću u pravom smeru, a ko ne. BiH je ključno pitanje za našu saradnju sa Srbijom u budućnosti”, kazao je Hil.

On je naveo da je situacija u BiH problematičnija nego ranije, jer rukovodstvo Republike Srpske preduzima korake na izdvajanju pravosudja i vojske iz institucija na nivou BiH.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jasno rekao da neće biti nikakve promene (u stavu Beograda), on apsolutno podržava nastavak rada ovih institucija (na nivou BiH)”, rekao je američki diplomata.

Hil je kazao da misli da SAD treba blisko da rade sa Srbijom po pitanju BiH i dodao da očekuje “značajne razgovore” u Beogradu o zajedničkim interesima dve države da BiH bude uspešna zemlja.

“Treba jasno da kažemo da je budućnost Republike Srpske u BiH. Mislim da sa srpskom vladom i rukovodstvom možemo da nadjemo zajednički jezik”, naveo je.

Dodao je da su promene u BiH moguće, ali ne jednostrane, nego uz dogovor svih zainteresovanih strana.