Premijer Kosova Avdulah Hoti najavio je da će Vlada Kosova danas uvesti ograničenje kretanja u određenim vremenskim periodima u opštinama sa najvećim brojem zaraženih koronavirusom.

Hoti je na konferenciji za novinare rekao da će Vlada Kosova na večerašnoj sednici doneti odluku o ograničenju kretanja u Prištini, Prizrenu, Uroševcu i Vučitrnu od 21 do 5 časova.

Najavio je da će u zavisnosti od situacije, Vlada Kosova odlučiti o proširenju liste gradova u kojima će kretanje biti ograničeno.

„Što se tiče institucija, radićemo samo sa potrebnim osobljem. U zdravstvenim službama nepotrebne usluge biće smanjene“, rekao je Hoti.

Dodao je da će za nedelju dana biti povećani kapaciteti za testiranje na koronavirus u privatnim klinikama.

„Pripremljen je akcioni plan koji će večeras odobriti vlada, a koji jasno precizira koje će akcije preduzeti zdravstvene ustanove. Prvo ćemo se pobrinuti za stvaranje dodatnih kapaciteta sa krevetima i opremom, kao i promenom zakonskog osnova da se privatne klinike pretvore u bolnice“, kazao je kosovski premijer.

Hoti je rekao da će biti zaposleno dodatno zdravstveno osoblje koje će biti priključeno bolnicama, da će biti povećan kapacitet za testiranje do 500 uzoraka dnevno i stvoreni kapaciteti za testiranje u regionalnim centrima.

Najavio je da će u roku od nedelju dana privatne klinike dobiti licence za vršenje viroloških testova, kao i kupovinu više od 100.000 testova i 500.000 sezonskih vakcina i dodatne opreme za testiranje na koronavirus.

U Infektivnoj klinici Kliničko bolničkog centra Kosova danas su preminule četiri osobe od posledica infekcije koronavirusom, javili su prištinski mediji.

Tela preminulih su iz klinike preneta u Institut sudske medicine u Prištini.

Sa današnjih četvoro, broj žrtava koronavirusa na Kosovu povećan je na 70.

Nacionalni institut javnog zdravstva je objavio da je u subotu testirano 346 osoba, da je 178 slučajeva bilo pozitivno na prisustvo virusa, čime je ukupan broj inficiranih povećan na 3.356, dok je 1.416 slučajeva zaraze aktivno.

Najviše novih slučajeva infekcije u prethodne tri nedelje zabeleženo je u Prištini a samo juče je potvrđen 81 novoinficirani.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.