Oglasio se konačno i Kreg Tajli: “Ne krivim nikog, voleo bih da Novak igra”

0
EPA-EFE/DAVE HUNT

Direktor Australijan opena Kreg Tajli rekao je da bi voleo da Novak Đoković nakon cele sage sa vizom na kraju ipak zaigra na prvom grend slemu sezone.

Prvi put se direktor Australijan opena oglasio od kada je Novak Đoković zaustavljen na aerodromu u Melburnu. Šta se sve posle toga događalo, svi znamo. Đoković čeka saslušanje u ponoću u nedelju, a Tajli je konačno odlučio da progovori na ovu temu u izjavi za Studio 9 njuz.

Pred četvrtu noć koju je Đoković proveo u hotelu za azilante, Tajli je prvo odgovorio na pitanje kako je sve krenlo toliko naopako za samog Đokovića i za Tenis Australija.

“Ono što smo isticali od početka je da je prioritet uvek bila bezbednost Australijanaca. Zato smo zahtevali vakcinaciju od svih koji dolaze na turnir. Tokom US Opnea samo je oko 50 odsto igrača bilo vakcinisano, sada je taj broj na 97 odsto i to je delom tako zbog napora koje smo mi uložili. Ipak, kako je postojala mogućnost medicinskog izuzeća stizalo je mnogo kontradiktornih informacija i mnogo suprotnih informacija svakog dana. Konstantno smo, od prvog dana tražili pojašnjenja. Pre svega želeli smo da budemo sigurni da radimo pravu stvar, a drugo da možemo da dovedemo igrače na turnir bezbedno”, rekao je Tajli.

Da li možete da garantujete da su sve informacije koje ste vi dali igračima bile tačne?

“Sve što smo znali i sve informacije kojima smo raspolagali u tom trenutku dali smo i igračima. Sećate se da smo od početka govorili da je najsigurniji način da se dođe na turnir vakcinacija određenim vakcinama koje su priznate u Asutraliji. Ali, uvek je postojala i opcija medicinskog izuzeća koja ne postoji samo za tenisere već i za druge ljude koji žele da dođu u Australiju. Blisko smo sarađivali sa vlastima Viktorije da bismo ustanovili koje su to procedure koje nekolicina igrača mora da prođe da bi dobila izuzeće. I to je urađeno u saradnji sa vlastima”, odgovorio je Tajli.

Da ne ulepšavamo stvari, rekao je novinar – ko je kriv?

“Ne želimo nikoga da krivimo. Stalno su stizale oprečne i kontradiktorne informacije. Iz nedelje u nedelju smo razgovarali sa vlastima, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, sa ljudima iz svih nivoa vlasti kako bismo bili sigurni da radimo pravu stvar i kako to radimo ispravno iako je stalno naglašavana vakcinacija kao obavezna. Ali informacije su se stalno menjale jer smo u zaista izazovnom periodu”, nastavio je Tajli da zapravo izbegava odgovor na veoma konkretna pitanja.

Federalna vlast krivicu svaljuje na Tenis Australija. A šta Tajli kaže na to:

“Ja neću kriviti nikoga. Mi znamo šta znamo i znamo da smo uradili sve što smo mogli kako bismo doveli igrače”.

Da li Novak Đoković treba da igra na Australijan openu, to je bilo poslednje pitanje za direktora turnira.

“Voleo bih da ga vidim da igra na Australijan openu”, zaključio je Tajli.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime