Sigurno ste pre nekoliko dana čuli za mladog pijanistu koji se našao pred sudom zbog optužbe da je vežbanjem na klaviru remetio javni red i mir. Vladimir Aćimović iz Niša je rekao da ga je prijavio komšija jer mu je smetalo to što on u svom stanu svira klavir.

Kako je objasnio, nije vredelo ni to što je u poslednje vreme svirao samo u prepodnevnim časovima dok su ostali stanari zgrade na poslu, ni to što je kupionovi instrument koji može da se svira samo na slušalicama i ne proizvodi nikakav zvuk.

Dodao je, da osim jednog stanara, ostali stanari nemaju ništa protiv što vežba u svom stanu i ima njihovu pisanu saglasnost.

“Meni to nije zabava, već posao. Ukoliko bi mi zabranili da vežbam oduzeli bi mi pravo na rad, učenje i egzistenciju. Problem je što u školama i na fakultetima nemamo prostora za vežbanje. Jedina mogućnost za vežbanje je u okviru sopstvenog doma”, rekao je Aćimović.

Prema njegovim rečima, suđenje je u toku, održano je jedno ročište na kojem je on saslušan, a na sledećem ročištu biće saslušani svedoci.

“Na sudu sam se osećao krajnje poraženo. To je možda bio najstrašniji trenutak koji sam doživeo do sada”, rekao je Aćimović.

Komšija koji je prijavio mladog pijanistu oglasio se za Blic i rekao da punih 11 godina nisu reagovali u cilju održavanja dobrih komšijskih odnosa, a da je problem nastao kada je „sviranje postalo višestruko intenzivnije i kada su počeli da sviraju polukoncertni klavir“.

“Od 2005. godine, kada smo se svi uselili u Univerzitetsko naselje, moja porodica sluša vežbanje klavira iz komšijinog stana. Dva profesora klavira i pomenuti pijanista koji je tada bio mali su višečasovno vežbali svakog dana“, rekao je komšija pijaniste koji je želeo da ostane anoniman.

On ističe da je taj polukoncertni klavir namenjen za sviranje u dvoranama bez ozvučenja jer je zvuk koji on proizvodi veoma jak i prodoran.

„Zamislite samo kako izgleda živeti uz svakodnevno uvežbavanje kompozicija i neprestano ponavljanje nota na polukoncertnom klaviru. Problem smo hteli da rešimo na miran način. Nudili smo finansijsku pomoć komšiji da izoluje prostoriju u kojoj svira i da na taj tačin rešimo problem. Takođe, u zgradi postoje prazne, sređene zajedničke prostorije s prozorom i centralnim grejanjem. Međutim, komšija je sve to odbio. Štaviše, on nije ni zatražio protor za vežbanje od Skupštine grada, Simfonijskog , Fakulteta umetnosti, Muzičke škole… Za njega je jedino moguće rešenje sviranje polukoncertnog klavira u stanu jer mu je verovatno tako najudobnije. To što zbog toga naša četvoročlana porodica sa dva učenika osnovne škole ne može da vodi normalan život, njega uopšte ne zanima jer smatra da je njegov talenat iznad svega i najbitniji“, navodi komšija koji je zahtevao da ostane anoniman.

Kako je rekao, nema ništa protiv mladog i talentovanog komšije. Istakao je da mu je drago da je Vladimir talentovan i da razvija svoj talenat, ali ne na račun njihovog života i mira u sopstvenom stanu.

„Tačno je da su komšije potpisale neku saglasnost, ali u momentu potpisivanja niko od njih nije znao našu stranu priče jer se mi po hodnicima nismo žalili. Neke od komšija su mu najavile povlačenje potpisa, ali imajte u vidu da do ostalih zvuk ne dopire tom jačinom jer u stanu ispod njih ne stanuje niko a stanovi su veliki (četiri stana po spratu na četiri različita ugla zgrade). Uostalom, ta saglasnost nema nikakvu zakonsku važnost jer vežbanje smeta nama koji smo vlasnici nepokretnosti a čijie korišćenje je ometeno. Kako bi bilo, recimo, komšiji da moja deca krenu da igraju odbojku ili da voze rolere u stanu? Ovakvo medijsko eksponiranje u trenutku trajanja prekršajnog postupka ima za cilj da izvrši pritisak na pravosudne organe, a da mi u očima javnosti budemo prikazani kao bahati pojedinci koji nemaju razumevanje za umetnost i talenat“, rekao je komšija.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentara

 1. Batica
  19. септембар 2020. 16:36

  Ovo nije za poređenje. Roleri i odbojka VS vrhunska umetnička interpretacija? Koliko nam je urušen sistem vrednosti... Razumem ja smetnju, ali vanserijsko nerazumevanje sudskih prekršajnih organa o čemu i o kome je reč? Kao da roboti sude!

 2. Mili
  19. септембар 2020. 18:07

  Buka je buka,od čega god bila.Tako da potpuno razumem ljude kojima smeta svakodnevno uvežbavanje na klaviru.Jedna je stvar otići na koncert a druga trpeti buku mladog pijaniste.

  1. Анонимни
   20. септембар 2020. 08:53

   Slazem se. Svako ima pravo na svoj mir u sopstvenom domu. Ja zivim u zgradi i svaki put kada posle 23h cujem buku tipa muzika i vikanje, istog momenza pozovem nadlezne.

   1. savamalac
    20. септембар 2020. 18:46

    I odmah dodju i utisaju buku? Gde je to da se preselim?

 3. Petar
  19. септембар 2020. 18:18

  Batice, da li ste vi ikada culi kako to izgleda kada neko uvezbava neko delo? Po sto puta istih nekoliko nota? Pa da je Pogorelic, to se ne bi trpelo u stanu ako svira na polukoncertnom klaviru. Bahatost na delu, pa da je najtalentovaniji na svetu. Da li to znaci da bi vrhunski fudbaler mogao da sutira loptu po stanu ceo dan?

  1. Koka
   19. септембар 2020. 20:48

   Vrhunski fudbaler ima stadion na kome trenira. Muzičari nemaju nista osim svojih stanova plus je dogovor da može da vežba od 10-14,ali se gospoda uskopistila pa im i ttaj dogovor više ne odgovara nego odmah lupaju u radijator 🤬Niđe veze poređenje sa fudbalerima...

  2. Ana
   20. септембар 2020. 06:02

   Tako je

 4. Бата
  19. септембар 2020. 18:31

  Па код мене испод стана је парк . Тек то да видиш . Кад комшије изведу своје џукце који лају и дању и ноћу а они галаме цео дан и целу ноћ . Нема одмора , још прете што их најлепше замолим у 2 или 3 сата ноћу да буду тиши . Па не знам , када ће донети закон да оперишу гласне жице и једнима и другима да можемо да одморимо кад већ нема закона да ти обезбеди мир од овог некултурног народа .

 5. Александар Поповић
  19. септембар 2020. 20:19

  У Блоку 45 као председник кућног савета посетим комшију у стану успод. У једном тренутку као да по плафону неко д о б р о баш добује. Шта је то, комшија? А он смирено: ваша деца. Бетонска плоча, без изолације, сваки покрет се чује. Наравно, децу смо умирили. Са комшијом смо остали у добрим односима. А могли смо на суд! Ипак изабрасмо друкчији пут.

  1. Ana
   20. септембар 2020. 06:00

   Svoje zadovoljstvo a drugi da trpi..egoista.. Ako je umetnik nek se tako i ponaša ali na odgovarajućem mestu da druge ne remeti... Nek mu opština okreči tu zajedničku prostoriju i nek vežba tamo.. Ionako se mučimo, crkavaš radiš i to malo mira nemaš u kući... nema smisla

   1. Анонимни
    20. септембар 2020. 17:17

    ... Izvini, po cemu bi to opstina ili bilo ko uopste bio duzan da omogući bilo sta za njegovo usavršavanje... Pa ajde svakom automehanicaru isto neka omoguci da ima svoj auto servis...

 6. Koka
  19. септембар 2020. 20:46

  Bolje ćuti zajedno sa ženom svojom,jak si ti doktor nauka....

 7. Evo rešenja
  20. септембар 2020. 00:14

  Pozdravljam i talenta i ugroženog. Evo rešenja. Ako već talenat nema sredstava za drugu prostoriju, proda stan, kupi kuću u kojoj sviranje ne bi drugima smetalo, vežba i danju i noću i postane virtuoz. Do tad bi deca iz komšiluka mogla da uče i postanu najbolji u matematici ili biologiji ili. I svi zadovoljni. Što se tiče upoređivanja vrednosti umetnosti i sporta, nije za upotrebu jer svakom je svoja vrednost najveća, šta god da je. Nadam se da nisam uvredio ni umetnike ni ostale porodice sa sličnim problemima. Ako jesam nije bilo sa namerom.

  1. Zokson Hardy
   20. септембар 2020. 12:37

   Bravo !!!

 8. Mima
  20. септембар 2020. 07:32

  Sta rade vrhunski teniseri, obucari, bravari.......jel treba svi u stanovima da prave buku.....Zakon vazi valjda za sve.....

 9. Mikan
  20. септембар 2020. 08:59

  Niko,ni pod kakvim uslovima ili razlozima nema pravo da uznemirava ostale stanare objekta za kolektivno stanovanje! Ako mu je nuđena zajednicka prostorija ili cak da ostali stanari finansiraju postavljanje zvucne izolacije u njegovom stanu,a on sve odbija,radi se o svesnoj nameri i kršenju zakona. Da li Vas uznemirava klavir,truba ili lajanje komšijskog psa je svejedno.

 10. Petar
  20. септембар 2020. 09:16

  Ugrožavaju mu egzistenciju? On zarađuje od klavira? Strašno šta roditelji urade rođenoj deci........za koji đavo će mu klavir

 11. Vasa
  20. септембар 2020. 10:21

  Seljaci su trebali ostati na selu i svi bi srecni bili, verujte, ni ratova ne bi bilo da su seljaci na selu ostali.

 12. rocker
  20. септембар 2020. 10:55

  ja volim moje bubnjeve ali mi ne daju :(

 13. Zoran Dubovina
  20. септембар 2020. 12:35

  Ma svi ste vi pametni ,ali buka je buka pa taman dolazila i od Djokovica i Tesle. Covjek je 100 % u pravu !!

 14. Drag
  20. септембар 2020. 12:36

  Sreća da jos nesvira bubnjeve.

 15. Рада
  20. септембар 2020. 14:39

  Шта значи "сељаци треба да остану на селу"? Прво, господине Васо, научите да пишете,а онда прелистајте своје "стабло" и проверите одакле Сте дошли? Стамбена зграда је простор за становање,све што нарушава права власника станова као што је мир, на пример, није у ресу! Проверите да ли би то смело да се дешава у Аусттији,Немачкој... И не знам чему толика бука око тога,да пијаниста има везу медијима,има,али то није коректно,има толико стотина особа које вежбају,али воде рачуна и о комшијама! Васо,Ви водите рат на селу ако Вам се баш толико ратује

 16. Ana
  20. септембар 2020. 18:35

  Bilo je i ranije studenata klavira,problema sa vezbanjem,kucnim redom... Mozda u jos gorim vremenima nego ovim sada. Ali su ljudi bili mnogo tolerantniji. Postovalo se bavljenje umetnoscu,cak i kad "nije prijatna za uho". Decko postuje kucni red,vezba na elektricnom klaviru sa slusalicama (koji je igracka za profesionalnog pijanistu),ne uznemirava nikad nocu... Celu svoju mladost i zivot posvetio umetnosti,umesto da se opija po zurkama. Moze da bude i uzor upornosti za komsijsku decu. Rastuzuju me ovi komentari,zaista. Zao mi je nase dece,u kom okruzenju odrastaju.

  1. Zivkovic
   21. септембар 2020. 21:31

   Kad je neko dobar onda ga zovemo dečko 😁👍 vidi, nije on dospeo na sud zbog električnog klavira, ne znam čemu glupiranje? Zamisli tu psihičku torturu do re mi pa u krug pa 2sata pa svaki dan.

 17. Pobrkani loncici
  20. септембар 2020. 20:21

  Kako smo se svi izgubili u haosu od drzave koja ne funkcionise. Vodimo polemiku o nebitnim stvarima za ovo. Price o toleranciji, ponudi za izolaciju, ponudi za prostor za vezbanje... sve su to nevazne price i nikom na pamet ne bi pale da je drzava obezbedila sprovodjenje zakona. Doticni, cija profesija je ovde nebitna, u odnosu na zakon i propise o stanovanju, nema veca prava od ostalih stanara i mora da postuje zakon i propisana pravila. Kako nema ko da ih sprovodi doticni je dobio medijski prostor umesto kazne.

 18. Kulturna
  21. септембар 2020. 09:20

  Ima besplatan koncert i još se buni

 19. Zvezdan Kalmar
  22. септембар 2020. 16:43

  Čovek svakim potezom i rečenicom pokazuje koji je nivo i šta mu je u lobanji. To je samo pokazatelj čitave ove nesrećne nacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.