“Na Amfilohijev zahtev smo odustali od poziva vernicima da blokiraju puteve…”

0
Foto: Profimedia

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je da su planirali da pozovu pravoslavne vernike da izađu na ulice i blokiraju sve puteve dok se na slobodu ne pusti episkop budimljansko-nikšički Joanikije sa sveštenicima, ali da su odustali nakon poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Mandić je rekao i da mu je žao što je morao da posluša mitropolita Amfilohija “jer zna da bi noćas Crna Gora bila blokirana i da bi došao kraj diktatorskoj vlasti”.

“Da ne bi bilo da mi nešto želimo da zloupotrebimo, što su pokušavali da nam pripišu mnogi, mi hoćemo da budemo članovi crkve kojima niko ne može prebaciti da želimo da profitiramo”, rekao je Mandić.

Nekoliko osoba je uhapšeno nakon intervencije policije koja je razbila blokadu magistralnog puta kod Andrijevice, objavili su podgorički mediji.

Vijesti i portal In4s.net pišu da je blokada razbijena suzavcem i upotrebom sile.

Građani Andrijevice su od 11 sati držali pod blokadom put Berane-Andrijevica-Plav. Blokada je napravljena automobilima na ulazu u Andrijevicu, uz zahtev da se puste na slobodu episkop Joanikije i sveštenici koji su u pritvoru.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sedmorici sveštenika Srpske pravoslavne crkve određeno je zadržavanje do 72 sata posle saslušanja zbog sinoćnje litije u tom gradu, a njima se na teret stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, saopštilo je Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću.

(Beta)