Održano ročište suđenja za napad na Borka Stefanovića u Kruševcu

0
Foto: Nedeljnik

U Višem sudu u Kruševcu danas je održano ročište suđenja optuženima za napad na opozicionog političara Borka Stefanovića, a suđenje se nastavlja 17. septembra.

Danas je u sudnici bio i optuženi Danijel Gmijović koji je izostao s prethodnog pretresa 15. juna zbog čega je sud naložio njegovo privođenje.

Suđenje je danas nastavljeno iskazima oštećenih i svedoka.

Stefanović je ponovio da su ga okrivljeni Danijel Gmijović – Cafta, Marko Živković – Buvac i Miloš Šaponjić – Šapa napali 23. novembra 2018. godine ispred Mesne zajednice “Rasadnik” u Kruševcu, a pri svom ranijem iskazu ostao je i aktivista Stefanovićeve stranke, Boban Jovanović, koji je u napadu zadobio teške povrede.

Svedoci Slavenko Ivezić, načelnik odeljenja policije, i Goran Spasić, komandir policijske ispostave, govorili su o procesu prijavljivanja skupa Saveza za promene u MZ “Rasadnik” i o njihovoj komunikaciji s policajcem Dejanom Palibrkom koji je takođe bio povređen prilikom intervencije.

Luka Đurić, koji je bio u društvu Borka Stefanovića prilikom napada, potvrdio je kako su napadnuti ispred ulaza u prostorije mesne zajednice i da je tom prilikom, u gužvi, i sam zadobio udarac.

Ivan Mandić, funkcioner Levice Srbije iz Kruševca u vreme incidenta, svedočio je da je u sali čuo da su “ispred zgrade Cafta, Buvac i ekipa”.

“Kada sam izašao, …na parkingu sam video Gmijovića i Živkovića s još nekim momcima. Njih dvojicu poznajem od ranije, iz grada”, kazao je Mandić.

Predsedavajući sudskog veća Višeg suda u Kruševcu Dragan Zdravković naredni pretres je zakazao za 17. septembar 2020. godine.

Tada bi trebalo da bude saslušan veštak Zavoda za sudsku medicinu iz Niša o povredama Stefanovića i Jovanovića, a potom bi zamenik javnog tužioca i zastupnica odbrane izneli završnu reč.

“Očekujemo da 17. septembra bude doneta presuda u ovom slučaju koji se jako dugo vodi. Činjenice su jasne i očekujemo osuđujuću presudu”, naglasio je Vladimir Todorić, advokat oštećenih.

Stefanović je dodao da se nije “umorio” od borbe da dođe do pravde.

“Mnogo je teže Bobanu Jovanoviću koji živi ovde i te ljude svakodnevno sreće. Optuženi su kao da su napravili incident na utakmici, a došli su s jasnom namerom da nas ubiju ili barem učine invalidima. Dok ne dobijemo punu satisfakciju na osnovu činjenica, nećemo odustati. Nalogodavci napada nisu otkriveni, a ko su saznaće se, verovatno, tek kada dođe do promene vlasti u Srbiji”, rekao je Stefanović.

(Beta)