Druga AFA nedelja inovacija je ove godine okupila preko 70 učesnika koji su stigli u Beograd iz raznih zemalja; od Urugvaja, preko Nemačke, Izraela, do Australije. Ovogodišnji, sada već tradicionalni događaj AFA asocijacije za afirmaciju žena posvećen inovacijama, pratilo je preko 500 posetilaca.

21. maja je u okviru Druge AFA nedelje inovacija održana i konferencija o inovacijama pod nazivom: „Kako izgraditi nacionalni okvir za inovacioni ekosistem i ekonomiju uticaja“. Konferenciju je kao i prošle godine otvorio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, a zatim je usledilo obraćanje NJ.E. ambasadora Švedske Jana Lundina, kao uvod u panel „Iskustva najinovativnijih zemalja“. Ambasador je predstavio Švedsku kao jednu od zemalja lidera u inovacijama sa visokim „good country“ indeksom. Gostujući govornici a i ambasadori zemalja lidera u inovacijama kao što su Finska, Švajcarska, Kanada, Australija, Izrael i SAD su govorili o svojim iskustvima i pozitivnim praksama u ovoj oblasti.

Potom je usledio panel koji je za cilj imao razvoj jedinstvenog pristupa u izgradnji nacionalnog inovacionog ekosistema kojim je moderirala Jelena Galić doktor ekonomskih nauka, predsednica izvršnog odbora AIK banke i članica AFA korporativnog odbora. Učesnici ovog panela su bili Vesna Bengin suosnivač Biosens instituta, Ivan Bjelajac CEO MVP Workshop, Klod Kolaro VP and GM Comtrade System Integration International, Vladimir Trkulja UNICEF Venture fellow, Sandra Rodić ispred USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj i direktorka tima za pristup izvorima finansiranja. Tom prilikom je razgovarano o važnosti uključivanja svih zainteresovanih strana u izgradnji inovacionog ekosistema i predstavljeni su potencijali i izazovi u tom procesu.

Imajući u vidu da je cilj ovogodišnje AFA nedelje inovacija kros-sektorska i kros- generacijska saradnja, usledilo je predstavljanje najinovativnijih industrijskih lidera te su kompanije iz različitih sektora privrede, pojedinci i organizacije predstavile svoje inovativne projekte.

Popodnevna sesija ove AFA konferencije je organizovana u saradnji sa CEO alijansom za rodnu ravnopravnost. Na samom početku su svoju ideju o razvoju platforme „Nadmudri Pitagoru“ za približavanje *STEM zanimanja svojim vršnjacima predstavile pobednice Hack#teen-a koji je AFA organizovala nedavno u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija.

Zatim je usledio panel pod nazivom „Tehnologija želi dobrodošlicu devojčicama“ na kom su govorili predstavnici naših najuspešnijih tehnoloških kompanija. Panelom je moderirao Nebojša Đurđević CEO Inicijative Digitalna Srbija a učesnici panela su bili Stefan Salom suosnivač Infostuda, Jasna Janus program menadžer u  Majkrosoft razvojnom centru, Nebojša Bjelotomić CEO kompanije Saga i Nataša Sekulić Country Leader kompanije IBM.

Konferencija je zatvorena potpisivanjem povelje i pridruživanjem CEO alijansi za rodnu ravnopravnost. O važnosti ove teme govorili su ambasador Švedske NJ.E. Jan Lundin i Hilde Van Criekinge koja je Corporate Communication Manager u kompaniji IKEA South East Europe. AFA CEO alijansi pridružile su se kompanije Vip mobile, Mercedes, Srpska Blockchain inicijativa, Inicijativa Digitalna Srbija, AIK Banka, ArhiPro i GlaxoSmithKline, a tim povodom jeBranka Pudrlja Durbaba glavna direktorka za tržište kompanije Vip mobile, izjavila: „Nama u Vipu je oduvek bilo važno da omogućimo ravnopravne uslove za rad, napredak i usavršavanje svim zaposlenima i sa ponosom ističemo da na rukovodećim mestima imamo jednak odnos žena i muškaraca. Pridruživanje AFA CEO alijansi je prirodan korakom s obzirom na to da kao kompanija negujemo vrednosti za koje se Alijansa zalaže i možemo znatno da doprinesemo ostvarivanju njenih ciljeva. U skladu sa našom poslovnom filozofijom nadamo se da ćemo zajedničkim snagama uspešno razvijati ravnopravno društvo”.

Između svih ostalih aktivnosti, poslednjeg dana Druge AFA nedelje inovacija, 24.05. u klubu Privrednik su održana i dva predavanja o budućnosti obrazovanja i načina na koji ćemo raditi koja su održali profesor Stuart Kohlhagen ispred „The Science Nomad“ i Ivan Ostojić partner u McKinsey Cirih.

Istog dana održan je i panel na kome se iz različitih uglova govorilo o budućnosti edukacije, razvoju talenata, rada i zapošljavanja kojim je moderirao Branimir Brkljač osnivač „Mokrin House“. Gošće panela su bile Ivana Paunović koja radi kao Working Experience Manager u kompaniji Nordeus i Macarena Botta suosnivač Sinergia co-working place iz Urugvaja.

Druga AFA nedelja inovacija je svečano zatvorena dodelom Godišnjih nagrada za inovacije i inicijative. Za dodelu je bio zadužen stručni žiri u sastavu: Jelena Galić predsednica žirija, doktor ekonomskih nauka, predsednica izvršnog odbora AIK banke i članica AFA korporativnog odbora, Kori Udovički predsednica CEVES-a, Nebojša Đurđević CEO Inicijativa Digitalna Srbija, Željka Motika advokatica i suosnivač Srpske Blockchain inicijative, Zoran Ševarac profesor FON-a, Dragan Lončar profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Toplica Spasojević ispred SPK Privrednik. Spisak dobitnika ovogodišnjih AFA nagrada za inovacije možete naći na linku https://iw.afa.co.rs/sr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.