Održan parastos stradalima za vreme Oluje u crkvi svetog Marka u Beogradu

0
BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

 (Beta) – Parastos stradalima za vreme hrvatske operacije Oluja, od 4. do 8. avgusta 1995. godine, služen je danas u Crkvi svetog Marka u Beogradu, a sveštenici te crkve poručili su okupljenima da ne tuguju, navodeći da “oni koji danas slave zapravo imaju razlog da žale”.

“Kakva je to pobeda, ako nije zločinačka, kada je hiljade ljudi ubijeno”, rekao je jedan od sveštenika posle bogosluženja.

Medju okupljenima u Crkvi svetog Marka bila je delegacija Srpske radikalne stranke (SRS) predvodjena Aleksandrom Šešeljem, v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Djordjević, gradski menadžer Grada Beograda Miroslav Čučković, doskorašnji pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i drugi.

Na današnji dan pre 27 godina počela je hrvatska vojno-policijska operacija Oluja čija se godišnjica u Srbiji obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, a u Hrvatskoj kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

U Srbiji se obeležava 4. avgust, dan kada je ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu počela vojno-policijska akcija Oluja koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

U Hrvatskoj se kao državni praznik slavi 5. avgust, dan kada je akcija Oluja završena čime su su pod hrvatsku upravu vraćeni poslednji delovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica. Od 2000. taj dan se obeležava i kao Dan oružanih snaga Hrvatske.