Odobren prvi test za asimptomatski slučajeve Covid-19: FDA naložila hitnu upotrebu

0
Profimedia

Američka Uprava za hranu i lekove ( FDA) odobrila je prvi test na koronavirus za asimptomatske slučajeve i za one koji uopšte ne misle da su zaraženi virusom, prenosi N1.

Agencija je ponovo izdala odobrenje za hitnu upotrebu za LabCorp COVID-19 RT- PCR test nakon što je kompanija pružila naučni dokaz da je test mogao da otkrije virus kod asimptomatskih osoba.

RT-PCR testovi povećavaju genetski sadržaj iz virusa tako da je to moguće otkriti. Odobrenje za hitnu upotrebu takođe omogućava da se test koristi na prikupljenim uzorcima.

„Ovaj test bi mogao da bude posebno značajan za bolnice, kompanije, škole i druge ustanove”, navodi FDA.

Odobrenje FDA za prvi dijagnostički test koji će moći da se koristi za sve, bez obzira da li osobe pokazuju simptome COVID-19 ili imaju druge faktore rizika izloženosti “, izjavio je komesar FDA dr Stiven Han, piše CNN.

“Odobrenjem drugog testa za upotrebu na prikupljenim uzorcima, takođe pomažemo u povećanju mogućnosti da pacijenti mogu da dobiju rezultate pre, a istovremeno čuvamo zalihe, za kojima je povećana potražnja tokom pandemije”, rekao je Han.

“Ovaj test je dostupan samo preko recepta”, rekao je FDA. Test je prvi put dobio odobrenje za hitnu upotrebu sredinom marta za testiranje isključivo onih osoba za koje se sumnja da imaju COVID-19.