“Odnosi su pogoršani, Vašington ih doveo u ćorsokak…”: Rusija povukla ambasadora iz SAD na konsultacije posle Bajdenovih komentara o Putinu

0

(Beta) – Moskva je povukla svog ambasadora u SAD na konsultacije nakon komentara predsednika Džozefa Bajdena o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, javio je Glas Amerike (VOA). 

“Najvažnije za nas je da raščistimo odnose Rusije i SAD, koji su pogoršani zbog toga što ih je Vašington doveo u ćorsokak. Spremni smo da sprečimo da se odnosi nepovratno pogoršaju, ako su Amerikanci svesni tog rizika”, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova posle povlačenja ambasadora Anatolija Antonova na konsultacije.

Potez Moskve usledio je nakon intervjua koji je predsednik Bajden dao za televiziju ABC u kome je rekao da će Putin “platiti za svoja zlodela” i potvrdno odgovorio na pitanje novinara da li misli da je ruski predsednik “ubica”.

Bajden je takođe preneo da je Putinu rekao da “nema dušu”, na šta mu je ruski predsednik odgovorio da se “razumeju”.

Vilijam Kortni, sadardnik RAND korporacije, rekao je za Glas Amerike da je retkost da američki predsednik lideru rivalske sile poruči da je “ubica”. On kaže i da se ponekad ambasadori povlače na konsultacije nakon uvreda”. 

“Uz to, Bajdenova administracija je najavila nove sanckije Rusiji zbog sajber napada, što takođe može biti razlog poteza Moskve”, navodi Kortni.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki odbila je da pojasni da li je Bajden mislio da je Putin ubica i bukvalno.

Na pitanje o povlačenju ambasadora, ona je rekla da će Bajdenova administracija imati drugačiji pristup prema Rusiji od prethodne.

Portparolka Stejt departmenta Džalina Porter izjavila je da će SAD, dok rade na unapređenju svojih interesa sa Rusijom, takođe tražiti da Rusija odgovara za zlodela.

Bajdenova administracija je iskazala interesovanje da sa Rusijom radi na pitanjima od zajedničkog interesa kao što su novi sporazumi o nuklearnom naoružanju ili klimatske promene.

Američki predsednik je ranije tražio da se skine oznaka poverljivosti sa obaveštajnih izveštaja koji su ukazali da su “ruski državni mediji, trolovi, portali, objavlijvali uvredljive sadržaje o Bajdenu, njegovoj porodici i Demokratskoj stranci i da su širili slične sadržaje američkih medija, uključujući priče o Bajdenovom sinu Hanteru”.

Prema izveštaju Kancelarije direktora obaveštajnih službi, Rusija i Iran su pokušavali da podriju poverenje javnosti u američke izbore. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da je taj izveštaj pogrešan i neosnovan.

Američka vlada je najavila nove sankcije Rusiji zbog upotrebe hemijskog oružja prema disidentima.