“Odnosi sa SAD? Gori nego za vreme Hladnog rata”: Šef ruske diplomatije o “nedostatku uzajamnog poštovanja”

0
(Beta/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

(Beta-AP) – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je danas da su odnosi Rusije i SAD sada gori nego za vreme Hladnog rata zbog nedostatka uzajamnog poštovanja.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna da normalizuje odnose sa Vašingtonom, ali da SAD treba da prestanu da se ponašaju kao “suveren” dok prikupljaju svoje saveznike protiv Rusije i Kine.

Ako SAD odbace dijalog uz uzajamno poštovanje na osnovu ravnoteže interesa, “živećemo u uslovima Hladnog rata ili gore”, rekao je Lavrov u intervjuu za rusku državnu televiziju.

On je rekao da su za vreme Hladnog rata tenzije bile visoke i da su često izbijale riskantne situacija, ali da je tada postojalo i uzajamno poštovanje, a da mu čini da “sada postoji deficit toga”.

Ranije ovog meseca administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena uvela je sankcije Rusiji, optuživši je za mešanje u američke predsedničke izbore 2020. i umešanost u hakovanje američkih saveznih agencija, što je Moskva negirala.

SAD su naredile proterivanje deset ruskih diplomata, sankcije su uvedene protiv desetina kompanija i pojedinaca i uvedena su nova ograničenja za rusko pozajmljivanje novca. Dok je naređivao sankcije Bajden je takođe pozvao na smirivanje tenzija i ostavio otvorena vrata za saradnju sa Rusijom u nekim oblastima.

Rusija je brzo uzvratila proterivanjem deset američkih diplomata, stavljanjem na crnu listu osam sadašnjih i bivših američkih zvaničnika i pooštravanjem uslova za delovanje američke ambasade.

U okviru restrikcija Rujsija je najavila zabranu američkoj ambasadi i konzulatu da zapošljavaju ruske državljane ili državljane trećih zemalja. Slične zabrane će biti primenjene na druge države koje su okarakterisane kao “neprijateljske”.

Lavrov je danas rekao da će spisak tih zemalja uskoro biti objavljen kako bi se ta odluka i ozvaničila.
Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da Moskva ima pozitivan stav prema predlogu Bajdena o održavanju samita sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je dodao da Rusija još treba da analizira sve aspekte te inicijative.

Rekao je da će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova arktičkih zemalja na Islandu idućeg meseca i da je spreman da se sastane sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom ako se on pridruži skupu.