Predsednik stranke Slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je na danas na N1 danas da već sada treba reći da opozicija neće učestvovati na narednim izborima, jer ne očekuje da će vlast izaći u susret zahtevima opozicije da se stvore ravnopravni uslovi za učešće na izborima.

Ukoliko je bojkot parlamentarnih izbora najavljenih za proleće 2020. godine konačna odluka opozicije – mogle su se čuti poruke analitičara u medijima – onda takvu odluku što pre treba i saopštiti i otpočeti aktivnu kampanju bojkota.

„Opozicija šta god da odluči treba da saopšti sada, jer se Srpska napredna stranka već nalazi u nekoj vrsti kampanje. Bolje je da odluku saopšte sada nego za tri meseca”, rekao je izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar agenciji Beta, posle izjave Dragana Đilasa, preneo je B92.

On je dodao da je za opoziciju važno da “što više stranaka bojkotuje izbore”, jer će to značiti “manju izlaznost”, a to za opoziciju treba da bude cilj bojkota. 

Naveo je da je ispred opozicije period u kojem moraju da donesu najtežu moguću odluku, jer biraju između “dve loše stvari”.

“Loša je stvar da preskoče izbore, jer gube institucionalnu platformu da utiču na politički život Srbije. Sa druge strane, opozicija ima svoje interese, jer su male šanse da se ispune njeni zahtevi vezani za izborne uslove i da naprave ozbiljan rezultat na sledećim izborima”, rekao je Klačar. 

Politikolog Boban Stojanović ocenio je u izjavi agenciji Beta da je upitno da li ima dovoljno vremena da se ispune zahtevi opozicije za izlazak izbore i dodao da je krajnje vreme da opozicija proglasi da će bojkotovati izbore, preneo je N1.

„Što pre opozicija proglasi i uđe u kampanju bojkota to pre mogu da postignu ozbiljne rezultate. Ogroman uspeh bojkota bi bio kada bi izlaznost na narednim izborima bila ispod 40 odsto“, kazao je Stojanović. 

On je rekao i da je načelni rok od šest meseci pre izbora, koji je dala opozicija da se ispune njihovi zahtevi, nepotreban zbog pitanja medijskih sloboda, koje su deo tih zahteva. 

„Sedam godina imate apsolutnu propagandu, ne mislim da se percepcija ljudi može promeniti za tako kratko vreme. Kada je reč o izbornim uslovima, tu može da bude promena jer oni suštinski ne utiču na glasače, već na brojanje glasova“, rekao je Stojanović.

On je rekao da bi bojkot trebalo da podrži što veći broj opozicionih aktera i da će to biti provera „ko je zapravo opozicija“.

Ipak, predstavnik Inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović ocenio je posle Đilasove izjave da ne treba jednostrano izlaziti u javnost sa stavom o bojkotu izbora.

„Potreban je zajednički stav o tome“, rekao je Veselinović, a preneo N1.

“Nema još puno vremena, a nema ni mnogo volje vlasti”, rekao je Veselinović o eventualnoj mogućnosti da vlast ispuni neke od zahteva opozicije u vezi sa izbornim uslovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.