Odluka Vlade: Novčana pomoć noćnim klubovima i barovima

0
Profimedia

Noćni klubovi i barovi, koji beleže pad prometa od 70 odsto tokom pandemije koronavirusa, uskoro će moći da se prijave za novčanu pomoć iz budžeta. Odluku o pomoći donela je Vlada Srbije na današnjoj sednici, a tačan iznos biće utvrđen naknadno.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju Programa podrške radu noćnih barova i noćnih klubova zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti kovida-19 izazvane koronavirusom, saopšeno je posle sednice.

„Imajući u vidu da je rad noćnih barova i noćnih klubova od početka epidemije bio ograničen, predložen je još jedan vid sektorske pomoći u cilju ublažavanja ekonomskih posledica. Kao mera podrške očuvanja rada noćnih barova i noćnih klubova, koji su imali pad prometa od preko 70 odsto, predložena je isplata bespovratnih sredstava čiju će visinu vlada utvrditi posebnim aktom. Javni poziv za podnošenje zahteva za utvrđivanje prava za pomoć za korišćenje sredstava biće objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacij, a rok za podnošenje zahteva je 15 dana od dana njegove objave“, navodi se u saopštenju Vlade.

Na sednici je usvojen i Zaključak o prihvatanju teksta Programa transformacije Poreske uprave za period 2021 – 2025. godine.

„Ovaj program usmeren je na izgradnju moderne poreske administracije koja će obezbediti održive i predvidive javne finansije, unaprediti funkcionisanje postojeće Poreske uprave kako bi odgovorila izazovima u ekonomskom okruženju – u delu prikupljanja javnih prihoda, kako u zemlji, tako i u svetu“, ističe se u saopštenju.