“Odlučujuća decenija za naš svet. Ne tražim novi Hladni rat, ali ću energično braniti Ameriku i njene saveznike”: Bajden u Ujedinjenim nacijama

0

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden istakao je u svom obraćanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da je ovo “odlučujuća decenija za naš svet”, prenosi BBC.

Takođe je obećao da će sarađivati sa saveznicima u svom prvom obraćanju u UN-u kao predsednik SAD-a. Njegova uveravanja dolaze usred tenzija sa saveznicima oko povlačenja SAD iz Avganistana i velike diplomatske svađe sa Francuskom oko dogovora o podmornicama koje je naručila Australija.

Bajden je vodio predizbornu kampanju pod sloganom “Amerika se vratila” i ponovo je poslao istu poruku sa govornice u Njujorku.

“Verujem da moramo raditi zajedno kao nikada do sada”, rekao je Bajden.

Podsetimo, Generalna skupština UN-a održava se u kontekstu klimatske krize i pandemije koronavirusa, a obe su zaoštrile podele na globalnom nivou.

Bajden se zalagao za globalnu saradnju na ovim frontovima.

“Naš sopstveni uspeh vezuje se i za uspehe drugih”, rekao je predsednik Amerike.

Usred napetih američko-kineskih odnosa, Bajden je naglasio da SAD “ne traže novi Hladni rat ili podeljeni svet”, ali da će energično “braniti sebe, svoje saveznike i naše interese od napada”.

On se takođe osvrnuo na povlačenje iz Avganistana, koje su kritikovali saveznici u zemlji i inostranstvu, i dodao da “vojna moć mora biti naše poslednje utočište”.