“Odlučili smo se – naš cilj je EU”: Vučić za nemački Handelsblat o integraciji, odnosima sa Kinom, Rusijom…

2

“Mi smo se odlučili – naš cilj jeste i ostaje EU”, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu nemačkom dnevniku “Handelsblatu”, a prenosi Blic.

On je rekao da za Srbiju ne postoji nikakva alternativa, ali naglasio i da je Kina važan partner Srbiji, a zadatak države da vodi brigu o interesu svojih građana.

Vučić je tako odgovorio na pitanje šta će Srbija izabrati kada jednom bude morala da bira između tesnih odnosa sa Pekingom ili EU Vučić je naglasio da Srbija želi da postane punopravna članica EU.

” Nas povezuje istorija, zajednička kultura, članice EU su bez premca već sada naši najvažniji partneri, objasnio je i dodao da je trgovinska razmena Nemačke i Kine 3.000 puta veća nego Srbije i Kine, a, primetio je, i pored toga se poslovi Srbije sa Kinom prikazuju kao problem”, rekao je Vučić.

Na konstataciju da nemačka kancelarka Angela Merkel nije čestitala stotu godišnjicu KP Kine, a da je on to učinio, odgovorio je da Srbija nije Nemačka, već mala zemlja. Na dodatno insistiranje šta će uraditi Srbija ako mora da bira između EU i Kine podvukao je da se Srbija već odlučila, da joj je bio i ostao cilj članstvo u EU.

“Naši najveći investitori su iz EU. Na EU otpada 67 odsto naše trgovine. Plus 17 odsto sa zemljama regiona koje se sve nalaze na putu ka EU. Bez EU ne možemo preživeti”, rekao je Vučić.

“Ali možemo li mnogo toga dobrog sprovesti sa Kinom – naravno. I to činimo, kao i Nemačka”, dodao je Vučić.

Na primedbu da novinara o kritikama na kvalitetu projekata Puta svile, pre svega zbog kineskih radnika, odgovorio da je kvalitet puteva ili mostova, koju Srbija gradi sa Kinom, odličan.

“Dajemo posao onima koji nam podnesu najbolju ponudi. Zbog toga kažem Evropljanima koji kritikuju kineske projekte u našoj zemlji – ponudite nam projekat za jedan evro više i dobićete ga”, naglasio je predsednik Srbije.

S tim u vezi je ukazao da Srbija sa 600 miliona evra pomoći EU gradi železničku prugu ka Severnoj Makedoniji, navodeći da je ponuda bila bolja od kineske.

“Često se govori o pruzi prema Budimpešti sa 180 kilometara kroz terotoriju Srbije koju finansira Kina. Ali pruga koja se gradi uz pomoć EU od Beograda do severnomakedonske granice je duplo duža i niko ne govori o tome. Sve je suviše politički”, konstatovao je Vučić.

Upitan da li pozdravlja planove EU i SAD o alternativnoj inicijativi Putu svile, Vučić je rekao da podržava sve što donosi prednosti našem regionu.

“Kinezi žele da prošire svuda svoje prisustvo, ali mnogi procesi na zapadu, iskreno rečeno, su efikasniji i bez problema. Moramo još mnogo da učimo od zapada, ali pristižemo”, rekao je Vučić.

Ukazao je da je Kina važan partner Srbij i dodao da kada je počela konsolidacija državnih finansija 2014. naša država dobila dobre uslove od Kine za razvojne projekte. Naveo je i da je na istoku Srbije, na molbu EU raspisan konkurs za radnik bakra, da šest meseci nijedno evropsko preduzeće nije dalo ponudu, te da su ga preuzeli Kinezi.

“Naš posao je da brinemo o ljudima”, poručio je predsednik Srbije.

Upitan da li veruje da će Srbija u dogledno vreme postati članica EU rekao je da se on ne žali.

“Sigurno je da smo dobili 45 milijardi evra pomoći EU, da bismo ekonomski bili mnogo dalje. Umesto toga smo dobili od EU 1,6 milijardi evra. Navikli smo da naše uspehe sami ostvarujemo”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio da su u Hrvatskoj ranije plate bile 2,2 puta veće nego u Srbiji, a danas su veće za svega 1,7 puta.

“Zatvaramo rupu sopstvenim snagama. Ako bi postali članice EU onda zasigurno ne bi tražili najveće subvencije”, istakao je predsednik Srbije.

Rekao je da srpski put sledi nemački put ka Evropi, i da Srbija želi fer šansu.

“Verujem rečima Merkelove. Ona je na kraju svog mandata i ne bi morao više da je hvalim. Ali ona nam je dala stabilnost, slobodu putovanja u EU, pomogla u migrantskoj krizi 2015. I ministra privrede Altmajera i druge zamolila da tesno sarađuju sa nama”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li ima naznake da će i nova nemačka vlada podržavati tako Srbiju Vučić je izrazio uverenje da će tako biti.

“Poznajem Armina Lašeta, razgovarao sam sa njim kao premijerom Severne Rajne Vestfalije. Veoma je pametan i razume situaciju na Balkanu, i zasigurno će kao novi kancelar nastaviti politiku Merkelove prema našem regionu”, rekao je Vučić.

On je, takođe, izrazio uverenje da Rusija, ako bi se konkretizovalo pristupanje Srbije EU, ne bi slično reagovala kao u slučaju Ukrajine i da se je tu reč o suverenoj odluci Srbije.

Na dodatno pitanje s tim u vezi Vučić je ukazao da je uvek kada bi se sastajao sa Vladimirom Putinom, a bilo je 18 ili 19 sastanaka, govorio da je zahvalan za tradicionalno tesno prijateljstvo sa Rusijom, ali i da se Srbija nalazi na jasnom EU kursu.

“Upitao je da li je to naš izbor i ja sam odgovorio “da, članstvo u EU je naš cilj”, rekao je Vučić.

2 KOMENTARA

  1. Ma kod Vučića ništa nije sigurno…”Mož da bidne al’ ne mora da znači “,hehe.

Comments are closed.