Odlazak patrijarha Irineja: Trodnevna žalost, sahrana u nedelju u Hramu Svetog Save i poruke saučešća – “Zaslužio je autoritet svojim delima”

1
Foto: Nedeljnik

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej preminuo je danas, potvrdila je SPC. On je izgubio borbu sa koronavirusom.

Juče je saopšteno da se zdravstveno stanje patrijarha pogoršalo, a još od 5. novembra nalazio se na lečenju u vojnoj kovid bolnici “Кaraburma”.

SPC je nakon objave medija i predsednika Vučića da je patrijarh preminuo, objavila zvanično saopštenje.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je patrijarh Irinje preminuo jutros u 7.07 časova u Vojnoj kovid bolnici “Кaraburma” u Beogradu.

Telo preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja biće izloženo sutra u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom liturgije na dan slave hrama, a posle toga biće preneto u Hram Svetog Save, gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

Kako se navodi u saopštenju SPC, sveta zaokupljena liturgija biće služena u nedelju u hramu Svetog Save u 9 časova, a u nastavku liturgije biće služeno opelo.

Patrijarh će biti sahranjen u kripti hrama Svetog Save.

Sveti arhijerejski Sinod SPC održao je danas sednicu povodom smrti patrijarha i doneo odluku da patrijaršijske dužnosti preuzima Sinod, a da mu do izbora novog patrijarha predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana.

Vlada je na današnjoj sednici donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji, od danas 20. novembra do nedelje 22. novembra, a povodom smrti Njagove svetosti Patrijarha srpskog Irineja.

Foto: Nedeljnik

“Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju”: Izrazi saučešća

Najpre je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao emotivnu poruku putem svog Instagram naloga, a to je bio i znak da je informacija tačna, jer u tom trenutku još uvek nije bilo potvrde iz SPC.

Dodik: Istinski pastir srpskog naroda

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik uputio je saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Njegovim odlaskom naša ckva je izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a mi u Republici Srpskoj i velikog prijatelja, koji je sa nama delio dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron, naveo je Dodik, prenosi RTRS.

Ostajemo večno zahvalni za svu ljubav, pažnju i blagoslove koje smo kao narod i Republika dobijali od patrijarha Irineja, naglasio je Dodik.

Ministarka kulture: Zadužio nas je neprestanom borbom…

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je danas saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja.

Gojković je navela da je smrt Irineja duboko pogodila Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod.

“Patrijarh nas je zadužio njegovim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese srpskog naroda”, napisala je Gojković.

Kisić Tepavčević: Ostali smo bez velikog čoveka

Povodom smrti patrijarha Irineja, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve i svim građanima pravoslavne veroispovesti.

Kisić Tepavčević je u telegramu saučešća istakla da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja.

“Sa žaljenjem sam primila vest o smrti Njegove svetosti patrijarha Irineja. Izražavam duboko saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu, vernicima i svim građanima Srbije“, navela je Kisić Tepavčević u telegramu saučešća.

Prestolonaslednik: Srpski narod je ostao bez duhovnog vođe

Prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjević izjavio je danas da je sa velikom tugom primio vest o smrti patrijarha Irineja i da je ceo srpski narod ostao bez velikog duhovnog vodje.

Kako je saopšteno, Aleksandar Karadjordjević je naveo da će patrijarh Irinej ostati zapamćen kao “borac za Crkvu i srpski narod”.

“Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju…”

Predsednik Srpskog Pokreta Obnove Vuk Drašković izjavio je danas saučešće povodom smrti patrijarha Irineja.

Kako je navedeno u saopštenju, Drašković je izneo zahvalnost Irineju koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save.

“Irinej je ostvario svoju vrhovnu životnu želju i misiju”, naveo je Drašković.

“Imao sam tu čast da od patrijarha primim Orden…”

Novak Đoković je rekao da tužne vesti poput smrti patrijarha Irineja predstavljaju podsetnik na ono što je zapravo najvažnije u životu.

“Neka mu je laka zemlja i neka počiva u miru, moje saučešće njegovoj porodici i svim pravoslavnim vernicima. Imao sam nekoliko susreta sa njim u poslednjih deset godina i imao sam tu čast da od njega primim Orden Svetog Save, jedno od priznanja koje meni najviše znači u životu”, rekao je Đoković.

“Mudrošću je nudio utehu i razumevanje među ljudima u svim nedaćama…”

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) uputila je saučešće Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve (SPC) povodom smrti patrijarha Irineja.

Iz SANU su naveli da je Irinej “u svim nedaćama, mudrošću nudio utehu i razumevanje među ljudima”.

“SANU je prema blaženopočivšem patrijarhu uvek gajila izrazito poštovanje, prepoznajući u njegovoj ličnosti simboliku predstavljanja čitave SPC kao viševekovnog duhovnog zatočnika našeg naroda i istorijskog čuvara njegovih institucija”, naveli su iz Akademije.

“Patrijarh istrajao u svakoj službi koja mu je dodeljena…”

Episkop diseldorfski i nemački Grigorije i episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije uputili su poruke povodom smrti partijarha Irineja, uz molitve za njegovo upokojenje.

Ne možemo ni zamisliti koliko je bilo teško predvoditi druge, ali blaženopočivši patrijarh Irinej je istrajao u svakoj službi koja mu je bila dodeljena, navodi se u poruci vladike Grigorija.

Vladika Joanikije uputio je u ime Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke poruku “vernom narodu” da će se od danas do sahrane patrijarha moliti u jutarnoj i večernjoj službi za Irineja, a zvona zvoniti na svim sabornim hramovima i manastirima u 10, 12 i 14 časova.

“Srpski narod uvek da bude ponosan…”

Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je da srpski narod treba uvek da bude ponosan na sve što je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej učinio za svoju svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio širom vaseljene, baš kao pravi pastir.

Patrijarh Vatrolomej je naveo da su se večeras u Vaseljenskoj patrijaršiji pomolili za dušu upokojenog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

“Upravo sam se, na večernjem bogosluženju, koje smo služili u Vaseljenskoj patrijaršiji, pomolio za dušu blaženopočivšeg mi brata i saslužitelja, mudrog duhovnika i duhovnog vođe srpskog naroda, patrijarha Irineja. Kao majka crkva izražavamo saučešće srpskom narodu i SPC, a pisano saučešće sam pre nekoliko trenutaka uputio i Srpskoj patrijaršiji”, rekao je patrijarh Vartolomej.

“Božiji smo i Bogu se vraćamo. Naši razgovori su bili iskreni i sa željom da se posle njih osećamo bolje…”

Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić uputio je poruku povodom smrti patrijarha Irineja.

“Božiji smo i Bogu se vraćamo. Naši razgovori su uvek bili iskreni sa željom da se posle njih uvek osećamo bolje. Moje iskreno saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sinodu, episkopima, sveštenstvu i svim sledbenicima Srpske pravoslavne crkve”, napisao je Jusufspahić u objavi na Tviteru.

“Saučešće SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC…”

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

„Sa žaljenjem sam primio vest o smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja. Upućujem izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC. Molim vas da moja saosećanja prenesete i njegovim najbližima,” naveo je Đukanović.

Ko će biti na čelu SPC u narednom periodu i kako se bira novi patrijarh?

Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da patrijarh srpski može biti svako ko je „eparhijski episkop najmanje pet godina“, a procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i epskopi kako u Srbiji, tako i u svetu.

Izbor se sprovodi tokom „Izbornog sabora“, za čiji rad je potrebno učešće najmanje dve trećine članova Sabora.

Tada se oni zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine, te da će glasati za najboljeg.

Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata – koji je, potom, kandidat za novog patrijarha – mora dobiti više od polovine glasova, zbog čega postoje najmanje dva kruga glasanja,

Kada se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje žrebom, odnosno „apostolskim načinom“, koji proističe iz novozavetnog izbora apostola Mateja posle Judinog izdajstva.

Članovi Sabora iz Saborske sale prelaze u patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog – na službu „Priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha“, koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji.

Tokom te službe, tri imena stavljaju se u zasebne koverte, a one u Jevanđelje.

U tačno određenom delu službe, jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.

Jasno definisanim i preciznim članovima Ustava Srpske pravoslavne crkve i činjenicom da u izboru patrijarha učestvuju samo arhijereji SPC, potpuno je isključena mogućnost da država ili neko drugi, izvan crkve na bilo koji način utiče na glasanje za izbor novog poglavara autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Foto: Beta (arhiva)

Biografija

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njagove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istoga meseca na dan svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Кalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. 1969. godine biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njagove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja Svetejšeg Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u sabornom Svetoarhangelskom hramu u Beogradu. Svetu arhijerejsku Liturgiju je služio Njagova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uz sasluženje svoje braće arhijereja, sveštenika i đakona, kao i predstavnika Ruske i Grčke Crkve.

1 KOMENTAR

  1. Loza čokota koja je ostala iza života njegove Svetosti Patrijarha Irineja podmlađivaće se uvek blagougodnošću, osvećena Duhom Svetim

Comments are closed.