Nakon smrti patrijarha Irineja mitropolit dabrobosanski Hrizostom privremeno na čelu SPC

0
Fotografija: Igor Pavićević

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom biće na čelu Srpske parvoslavne crkve do izbora novog patrijarha, pošto je jutros od posledica korona virusa umro patrijarh Irinej.

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve (SPC), posle smrti patrijarha u roku od tri meseca se bira novi, a do tada njegovo mesto treba da čuva najstariji mitropolit, što je danas mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji sedi u Sarajevu.

On bi mogao na čelu SPC biti i duže nego što je propisano, imajući u vidu da epidemija korona virusa otežava glasanje. Novog patrijarha biraju vladike, odnosno Sabor u kom ravnopravan položaj imaju svi mitropoliti i episkopi, a pravo da bude izabran na čelo Crkve ima svaki vladika koji je najmanje pet godina bio episkop u nekoj eparhiji.

Procedura glasanja je tajna, a korona virus je to otežao jer bi bilo komplikovano organizovati glasanje, a da se u isto vreme poštuju crkveni i epidemiološki propisi.

Postoji i opcija glasanja u odsustvu, ali tu bi bio potreban visok stepen poverenja u sistem, s obzirom na tajnost izbora.