Odgovor ruskih vlasti: “Ne postoji pravna osnova za oslobađanje Navaljnog”

0
Profimedia

(Beta-AFP) – Ruske vlasti ocenile su danas da odluka Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) o puštanju na slobodu opozicionara Alekseja Navaljnog nema “pravnu osnovu”. 

“Zahtev (suda) je neprimenljiv, jer u ruskom zakonu ne postoji pravni osnov koji dozvoljava puštanje ove osobe”, ocenio je ruski ministar pravde Konstantin Čuičenko koji je dodao da to predstavlja “grubo mešanje” u unutrašnja pitanja Rusije. 

ECHR zatražio je ranije danas od Rusije da odmah pusti na slobodu Navaljnog, navodeći da postoji opasnost po njegov život. 

“Sud je uzeo u obzir prirodu i obim rizika za život podnosioca zahteva, koji  je razmotren u svetlu opštih okolnosti njegovog trenutnog pritvora”, naveo je Sud i dodao da Rusija kao potpisnica Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava ima “obavezu da poštuje” odluku. 

Ta “privremena mera” preduzeta je na osnovu zahteva koji je podneo Navaljni 20. januara, a u kojem traži svoje puštanje na slobodu. 

Protivnik Kremlja je naveo da mere ruskih vlasti “ne mogu da pruže dovoljne garancije za njegov život i zdravlje”. 

Navaljni je uhapšen 17. januara po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se mesecima oporavljao od trovanja nervnim agensom. Njegovo hapšenje je izazvalo proteste širom Rusije, koji su završeni hapšenjem oko 11.000 ljudi.