Odgovor rektorke Ivanke Popović; Zašto je za Srbiju najvažnija Evropska unija; Srđan Anđelić o starim i novim “Munjama” i “Miletu” – Izašao je novi Nedeljnik

Na kioscima je novi broj Nedeljnika, a svi čitaoci na poklon dobijaju i Digital Business Review. Pogledajte šta vas čeka između korica

1
Fotografije: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik; Profimedia

REKTORKA – Rektorka Ivanka Popović zatražila je od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese konačnu odluku o doktorskoj disertaciji ministra finansija, studenti su vratili ključeve Rektorata, a profesorki Popović, simbolično, poklonili i čuvarkuću. O tih dvanaest dana i onome što tek sledi, o pritiscima na Univerzitet i akademsku zajednicu, o tome da li “profesori ćute”, rektorka Ivanka Popović govorila je u velikom intervjuu za Nedeljnik – prvo posle ispita koji je držala na matičnom Tehnološko-metalurškom fakultetu, a potom i u svojoj kancelariji u Rektoratu.

KREDIBILITET – Ako ćemo iskreno, Srbi su samo jednom sami izabrali svog vođu. I to je bio Milošević, što se baš nije pokazalo kao najbolje rešenje, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

EU I MI – Tačno je da Srbiji ne ide naruku kratkovidost aktuelnih političkih lidera unutar EU koji proširenje EU na države Zapadnog Balkana vide više kao novi problem nego njegovo rešenje. Ali sami smo za to krivi. Beograd je postao šampion u sportu zvanom “nikad ne propusti priliku da propustiš priliku”. Ispred nosa su nam dvadeset godina prolazili vozovi za EU i sada moramo peške, što ne znači da treba da se vučemo kao puževi, mogli bismo da počnemo i malo da trčimo: dobro je za zdravlje, piše Željko Pantelić u velikoj analizi srpske spoljne politike u novom Nedeljniku.

ARHIEPISKOP – Svako vreme nameće i svoje probleme. Da li je lakše bilo u vremenu patrijarha Arsenija III Čarnojevića, kada su pravoslavni odlazili sa Kosova i Metohije? Ipak, niko od episkopa SPC, a niko ni od episkopa drugih pravoslavnih crkava koji su upoznati sa istorijom SPC ne smatra da Kosovo i Metohija nije srce SPC. I kao što čovek pazi na svoje srce, logično je da se pazi i na srce duhovnosti, a to za Srbe jeste Kosovo i Metohija, kaže za Nedeljnik arhiepiskop ohridski Jovan Vraniškovski.

MOJA AMERIKA – “Šta sve treba prepisati iz tuđih zakona, čak i ako stranci to od nas i ne traže”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

ŠIRAK I MI – Uobičajena verzija priče po kojoj je Širak odlučio da prekine tradicionalno savezništvo Francuske i Srbije 1995. godine glasi da su mu prve glavobolje u mandatu naneli upravo Srbi. Francuski “miraž” oboren je 30. avgusta 1995. kod Pala, a dvojicu pilota zarobila je Vojska RS. Ista verzija događaja kazuje da se Širak tada trajno odredio prema Srbiji. Ali istina ima mnogo više nijansi, otkriva Nedeljnik u novom broju.

DBR – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi broj Digital Business Review. Tema broja: digitalni lanci snabdevanja.

ANĐELIĆ – Toliko se mutnih tipova okoristilo o malo slobode što smo osvojili 5. oktobra da je logično da nam je sada sam pojam apstraktan i dalek, kaže za novi Nedeljnik Srđan Anđelić, scenarista serije “Mile protiv tranzicije” i filma “Munje” čiju novu seriju “Ujka – novi horizonti” gledamo ovih dana.

GRETA – Biti globalni fenomen valjda neminovno znači i biti smešten pod lupu javnosti, da te nazivaju “mentalno bolesnim švedskim detetom” i okrutno ti se rugaju na Tviteru. Šta ovo govori o onima koji to rade Greti Tunberg?

Digitalno izdanje Nedeljnika dostupno je na Novinarnici

1 KOMENTAR

Comments are closed.