Odgovor na optužbe Zapada: Beloruska aviokompanija zabranjuje ukrcavanje Sirijaca, Iračana i Jemenaca

0
(Beta/Leonid Shcheglov/BelTA via AP, File)

(Beta-AFP) – Beloruska avio-kompanija Belavia saopštila je da na zahtev turskih vlasti neće dozvoljavati državljanima Iraka, Sirije i Jemena da se ukrcaju na letove iz Turske za Belorusiju, koju zapadne zemlje optužuju da prevozi migrante ka Evropi. 

“U skladu sa odlukom kompetentnih turskih vlasti državljani Iraka, Sirije i Jemena neće više moći da uđu na letove između Turske i Belorusije” od danas, navela je kompanija Belavia u saopštenju.

Ovo je saopšteno u vreme kada je nekoliko hiljada migranata uglavnom sa Bliskog istoka blokirano u teškim uslovima na granici između Belorusije i Poljske koja im ne dozvoljava da prođu.

Ima više od 2.000 ljudi, među kojima mnogo Kurda koji su zaglavljeni više dana u “divljem” kampu sa beloruske strane granice.

Prema poljskom dnevniku Gazteta Viborča, deset migranata preminulo je u pograničnoj zoni u poslednjih nekoliko nedelja.

Evropska unija optužuje beloruske vlasti da organizuju ova migrantgska kretanja, izdajući vize i iznajmljujući letove da bi se osvetile zbog zapadnih sankcija uvedenih vlastima predsednika Aleksandra Lukašenka posle brutalne represije opozicionara prošle godine.

Brisel osuđuje tu, kako je naziva “trgovinu ljudima” i pokušava da zaustavi dolazak migranata u Belorusiju kontaktiranjem zemalja, posebno na Bliskom istoku u nastojanju da ih ubedi da spreči ukrcavanje za letove za Minsk.

EU je takođe najavila da će nove sankcije biti donete protiv Lukašenkovog režima iduće nedelje.