Odbrana i ispod zemlje: Izrael podzemnim sistemom ojačava granicu sa Libanom

0
Foto: Profimedia

Izraelska vojska je saopštila da je danas počela izgradnja podzemnog odbrambenog sistema duž severne granice Izraela sa Libanom kako bi se zemlja zaštitila od tunela koji ulaze na izraelsku teritoriju.

Taj projekat će identifikovati akustičku i seizmičku aktivnost koja ukazuje na kopanje tunela, uz ostale odbrambene mere, rekao je vojni portparol potpukovnik Jonatan Konrikus.

Izrael je prošle godine uništio niz tunela koje je ispod granice prokopao libanski ekstremistički Hezbolah, tvrdeći da su bili namenjeni za napade na Izraelce.

Izraelska vojska je ratovala protiv proiranskog šiitskog Hezbolaha čitavih mesec dana u leto 2006. godine.

Hezbolah je blisko povezan s Iranom, najvećim neprijateljem Izraela u regionu.

Ta organizacija je zapretila da će se osvetiti za nedavno ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija u američkom udaru u Bagdadu.

Vojni portparol je rekao da će se graditi samo na izraelskoj strani granice i da su o tome obavešteni pripadnici mirovnih snaga UN.

On je objasnio da je ono što se danas radi deo većeg plana i da je jasno da ta aktivnost može da se vidi i da će se čuti na drugoj strani i zato je Izrael objavio početak radova.

Ta zemlja je nedavno upozorila da je Hezbolah pojačao svoje snage duž osetljive granice.

Rat vođen 2006. godine završio se prekidom vatre kome su posredovale UN.

Od tada je retko bilo direktnih sukoba ali je povremeno izbijalo nasilje.

U septembru je Hezbolah ispalio protivtenkovske rakete u Izrael i izraelska vojska je odgovorila artiljerijskom vatrom. Žrtava nije bilo ni na jednoj strani.

Izrael je takođe priznao da je izveo desetine udara iz vazduha u susednoj Siriji.

Veruje se da su mnogi bili upereni na iranske isporuke oružja namenjene Hezbolahu koji se bori na strani snaga predsednika Sirije Bašar Asada u sirijskom građanskom ratu.

Izrael veruje da Hezbolah poseduje arsenal od 130.000 projektila i raketa sposobnih da pogode bilo koji cilj na izraelskoj teritoriji.

Nedavno je jevrejska država optužila Hezbolah da pokušava da razvije navođene rakete.

(Beta-AP)