Odbor američkog Senata zaključio da se Rusija mešala u izbore 2016.

0
Foto: Profimedia

Rusija je preduzela agresivne napore da se meša u američke predsedničke izbore 2016. godine u korist Donalda Trampa, a saradnici republikanskog kandidata, koji su bili u redovnom kontaktu sa Rusima tokom kampanje, bili su spremni da koriste tu pomoć.

To je danas zaključio Odbor za obaveštajna pitanja Senata, gornjeg doma Kongresa SAD u petom i poslednjem izveštaju u okviru svoje istrage o mešanju Rusije.

Odbor je u izveštaju naveo da su kontakti Trampove kampanje sa ruskim obaveštajnim službama tokom predsedničkih izbora 2016. godine predstavljali ozbiljnu “kontraobaveštajnu pretnju”, piše Glas Amerike.

U izveštaju Odbora, na čijem čelu su vladajuzći Republikanci, ne donosi se zaključak o tome da li su Trampov izborni štab i Rusija bili u zaveri da utiču na izbore, ali se ipak opisuje spremnost Trampovih saradnika da koriste pomoć Kremlja, naročito u vezi s elektronskom poštom zvaničnika sada opozicione Demokratske stranke, koju su hakovali pripadnici ruske vojne obaveštajne službe, a objavio vebsajt Vikiliks uoči izbora.

Iznose se i detalji o značajnim kontaktima Trampovih saradnika i Rusa.

Između ostalog se opisuje blizak profesionalni odnos šefa Trampovog izbornog štaba Pola Manaforta i Konstantina Kilimnika, za koga Odbor navodi da je ruski obaveštajni agent.

U izveštaju se navodi kako je Manafort delio sa Kilimnikom rezultate anketa koje su rađene za potrebe Trampove kampanje.

Takođe se navodi da postoje “određeni dokazi” da je Kilimnik možda bio povezan sa operacijom Kremlja da hakuje i objavi elektronsku poštu demokrata, ali se ne navodi o kojim dokazima je reč.

Odbor Senata je svoj izveštaj na više od 1.300 strana opisao kao “do sada najsveobuhvatniji opis ruskih aktivnosti i pretnji koje one predstavljaju”.

Dvostranačka istraga trajala je gotovo tri i po godine, mnogo duže nego druge istrage.

Grupa republikanskih članova odbora podnela je “dodatno mišlljenje” uz izveštaj, navodeći da bi trebalo da eksplicitnije navede da Trampova kampanja nije bila u koordinaciji sa Rusijom.

Međutim, demokrate u Odboru su podnele svoj stav, tvrdeći da izveštaj jasno pokazuje tu saradnju.

(Beta)