Autor: mg Jelena Pack, dipl. naturopata

Način života,  stres, zagadjenje, loša ishrana i sve više obaveza i očekivanja koje se postavljaju kao imperativ savremnoj ženi, udaljila nas je od zdravlja i prirode žene. 

Veliki je izazov da u današnje vreme žena sačuva svoju ženstvenost a istovremeno bude uspešna na poslu, dobra majka i dobra supruga pa tako sasvim logično sve više žena oboleva od različitih bolesti a naročito tu ispasta njen istančan hormonski balans i njena ženstvenost. 

Naturopatiju sam upisala u Nemačkoj, zato što kod nas još uvek ne postojji nauka koja bi bila komplementarna sa klasičnom medicinom a istovremeno lečila žene i davala im smernice kako da se odnose prema svom biću i svom telu pre svega preventivno a zatim i kako bi povratili izgubljeno zdravlje.

Protekla godina je bila ogromna lekcija zdravlja. Sve veći broj ljudi je shvatio neophodnost da se deluje ranije, da se ojača imuni sistem, a ne kada je bolest već uznapredovala. Klasična medicina i zdravstveni sistem koji je trenutno potpuno preopterećen uglavnom i leči posledice a ne uzroke bolesti. 

Sticajem okolnosti specijalizovala sam se za očuvanje i tretiranje bolesti reproduktvinog sistema žene i hormosnke disbalanse. Da je naturopatija komplementarna sa klasičnom medicinom potvrdjuje podatak da moje klijentkinje dolaze kod mene po preporuci njihovih ginekologa ili lekara opšte prakse. 

Naturopatija je prirodna nauka koja nas uči kako da podstaknemo telo ka samoizlečenju i kako da nas vrati na pravi put ukoliko je zdravlje već narušeno. Ona uključuje analizu i plan promene ishrane, psihološku podršku naročito ukoliko se žena suočava sa problemima steriliteta ili bolestima reproduktivnog sistema koje uključuju hroničan bol ili autoimuna stanja, zatim kontrolu njihovog hormonskog statusa i suplemnentaciju prirodnim preparatima koji mogu bez posledica i neželjenih dejstava da poprave situaciju i reše zdravstveni problem, i uključivanje fizičke aktivnosti kao i metoda opuštanja ukoliko su neophodne.

Naše bake su dobro znale koji čaj pomaže kod koje bolesti ali smo mi te stvari odavno zaboravili a i industrijska proizvodnja hrane koju jedemo, je mnogo doprinela smanjenju nutrijenata u namirnicama koje konzumiramo pa tako ni te biljke nisu više kao što su nekada bile i neophodno je koristiti dodatke kako bi smo uneli neophodne vitamine i minerale. Sve više se razvijaju alergije, intolerancije na hranu, lekove pa tako znamo da je naše telo prezasićeno pesticidima, herbacidima, antibioticima itd. koji kroz lanac ishrane dolaze u naše telo.

Uglavnom kod mene dolaze žene kada imaju problem sa sterilitetom kako bi unapredile funkciju svojih jajnika i videle kako sebi mogu da pomognu na putu ka željenoj trudnoći. Onda se često ispostavlja da u podlozi tog problema leže ne lečene upale jajnika, infekcije, policistični jajnici, endometrioza, problemi sa štitnom žlezdom ili insulinska rezistencija. Nekada im lekari prepišu i neke vitamine ali je i to tek u razvoju kod nas i često lekari negiraju neophodnost dodatnih terapija pa tako žene po savetima prijateljica posežu, bez prave konsultacije i individualnog pristpa, za preparatima o kojima malo znaju. Rizici su višestruki, mnogi suplementi mogu da imaju kontraproduktivno dejstvo i da dovode do drugih poremećaja, tako da je neophodnan individualan rad sa naturopatom. 

Obzirom da puno radim sa ženama sa nemačkog govornog područja, uvek me fascinira koliko su velike razlike u oboljenjima sa kojima se suočavaju žene u Srbiji u odnosu na žene npr. u Austriji. Drugačije kulturno nasledje utiče drastično na to koja se oboljenja razvijaju u Srbiji pa tako broj jedan problem svake žene u Srbiji je ukoliko postoje problema sa ostajanjem u drugom stanju, što u drugim kulturama nije slučaj. U skladu sa tim mi se u praksi potvrdilo koliko je moguće promenom uverenja i životnih navika uticati na ozdravljenje žene a da pritom nije neophodna ni jedna sintetička terapija. Kada uspe da usvoji druge životne navike, odjedanput dolazi do „čudesnog“ ozdravljenja tj. do željene trudnoće. Koliko je ona čudesna a koliko smo sami doprineli tome je centralna tema kojom se bavim sa svojim klijentkinjama.

Moja velika poruka ženama je, izlečite svoju dušu a onda se neminovno leči i vaše telo. Na tom putu niste same i tražite adekvatnu i celovitu podršku koju može da vam omogući naturopatija. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.