Zahtev za odricanje od državljanstva podnelo je 2.569 gradjana Kosova u poslednjih sedam meseci, preneo je portal KoSSev pozivajući se na Indeksonline.

Prošle godine je 5.481 osoba odustala od državljanstva Kosova, a reč je pre svega o gradjanima koji žive u Nemačkoj, Austriji i Sloveniji.

Kossev podseća da je Koha još prošlog novembra objavila da se od proglašenja nezavisnosti više od 45.000 stanovnika Kosova odreklo kosovskog državljanstva, navodi Kossev.

Iz pokrajinskog MUP-a tada je poručeno da se oko 5.000 ljudi svake godine odrekne državljanstva, ali i da se taj „fenomen“ dešava upravo zbog toga što neke zemlje EU ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo onima koji nisu državljani EU.

Kosovski zvaničnici negirali su tada da do odricanja od državljanstva dolazi zbog toga što Kosovu nije odobrena vizna liberalizacija

Prema statističkim podacima od 1. januara do 31. jula ove godine, 305 osoba uputilo je zahtev za dobijanje kosovskog državljanstva, dok je prošle godine to učinilo 638 lica, koja uglavnom dolaze iz susednih zemalja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.