(Beta) – Kosovski predsednik Hašim Tači podneo je ostavku kako bi se suočio s optužbama za ratne zločine pred sudom u Hagu, preneli su američki mediji citirajući njegovu izjavu da želi da zaštiti integritet predsednilke funkcije.

Za samo jedan dan najmoćniji čovek na Kosovu otišao je iz predsedničke kancelarije u pritvorsku ćeliju u Hagu, suočivši se s optužnicom koja ga tereti da je bio član „udruženog zločinačkog poduhvata“ koji je sprovodio „otmice, lišavanja slobode, maltretiranje i ubistva“ nad protivnicima Oslobodilačke vojske Kosova, gerilske snage koja je 1999. od Srbije izvojevala suverenitet Kosova uz pomoć 78-dnevne vazdušne kampanje NATO, piše Vašington post. 

Uz ocenu da je Tači postao „visoki cilj međunarodnih napora da se žrtvama sukoba koji je doveo do nezavisnosti Kosova obezbedi pravda“ list dodaje da je Tači već decenijama dominantna figura kosovskog političkog života i da je evoluirao od lidera separatističke milicije u političara kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Za optužnicu protiv Tačija saznalo se u junu, samo nekoliko dana pre njegovog najavljenog sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beloj kući koji je trebalo da ostvari pomak u odnosima Kosova i Srbije, navodi Vašington post.Njujork tajms piše da je Tači, vođa gerile u vreme borbe za nezavisnost od Srbije, podneo ostavku na funkciju predsednika kako bi se suočio sa optužbama za ratne zločine pred specijalnim međuanrodnim sudom sa sedištem u Hagu i prenosi ocene da se time otvara novo poglavlje za Kosovo i prilika za stabilnost i napredak.

Dnevnik navodi da je Tači glavni oslonac kosovske politike koga pristalice slave kao ratnog heroja, dok kritičari optužuju njegovu vladu za korupciju i nameštanje pravosuđa. 

List podseća i da je specijalno tužilaštvo saopštilo da je optužnica protiv Tačija obelodanjena zbog pokušaja opstrukcije specijalnog suda i dodaje da je zbog toga u junu odložen planirani sastanak Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beloj kući, što bi bio prvi formalni razgovor njih dvojice u više od godinu dana. 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.