Parlamentarna skupština NATO danas je u Sofiji usvojila preporuku za unapređenje Kosova sa statusa člana posmatrača, na status pridruženog člana te institucije.

Uprkos psimu koje je Ana Brnabić dan ranije uputila Parlamentarnoj skupštini NATO, u kojem je ocenila da će unapređenje statusa Kosova biti „nagrada za vršenje nasilja i sistemsku diskriminaciju nad Srbima“, kao i nizu bilateralnih sastanaka delegacije Skupštine Srbije, u Sofiji je jutros protiv predloga glasala samo jedna delegacija, dok je 14 bilo uzdržano.

Delegacija Narodne skupštine Srbije je glasanje nazvala „opasnim presedanom“ kojim je prekršena Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenosi Beta.

U sopštenju Skupštine navodi se da srpska delegacija nije bila konsultovana tokom procesa donošenja odluke o Kosovu u tom telu Alijanse.

„Predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. Skupštine Kosova, niti nakon potvrđivanja ove odluke“, navodi delegacija dodajući da odluka NATO dodatno pogoršava uslove za život Srbima na Kosovu.

U saopštenju se navodi da delegacija smatra da je ovom odlukom premijer Kosova Aljbin Kurti „nagrađen za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina“ na koje upozoravaju Evropska unija, NATO i drugi međunarodni faktori.

„Ovom odlukom Parlamentarne skupštine NATO dodatno su ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina. Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, navodi delegacija.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ponovio je stav delegacije srpskog parlamenta i dodao kako je današnje glasanje „ogolilo svu politiku dvostrukih aršina Zapada“.

„Kakve su to sankcije Zapada protiv Prištine, a tokom kojih takozvano Kosovo dobija viznu liberalizaciju, učestvuje na svim međunarodnim skupovima i napreduje ka određenim međunarodnim organizacijama? Da li su unapređenim statusom pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO, Kurti i Priština nagrađeni za upucavanje Srećka Sofronijevića, Dragiše Galjka, braće Stefana i Miloša Stojanovića?“, izjavio je Petković.

Sa druge strane, šef prištinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, Driton Hiseni je objavio da je na današnjem sastanku u Sofiji, uprkos naporima delegacije Srbije, Kosovo dobilo status pridruženog člana.

„Unapređenje statusa dolazi nakon nekoliko godina odlične saradnje Skupštine Republike Kosovo i Parlamentarne skupštine NATO. Od juna 2014. bili smo predstavljeni kao posmatračka delegacija“, napisao je Hiseni na Fejsbuku.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je danas napravljen „važan korak uprkos kampanji Srbije“.

Izrazio je i zahvalnost zemljama saveznicima „koje su svojim glasom dale podršku unapređenju statusa Kosova“.

„Čestitam svim državnim funkcionerima koji su se zalagali za ovo dostignuće i građanima Kosova. Hvala svim prijateljima i partnerima koji su danas svojim glasanjem dali podršku novom statusu Kosova u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i koji uvek stoje na strani Kosova“, napisao je on.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je danas da je „NATO sudbina Kosova“, ministar odbrane u Prištini Ejup Maćedonci, izjavio je da je Kosovo danas nikad bliže člansktvu NATO,  dok je bivši premijer Agim Čeku naveo da je članstvo u alijansi važnije od članstva u EU.

Parlamentarna skupština NATO institucionalno je odvojena od NATO, ali služi kao važna veza između NATO i parlamenata zemalja članica. Sastoji se od 281 delegata iz 32 zemlje članice NATO. Pored njih, u aktivnostima PS NATO učestvuju i delegati iz devet  pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje, kao i osam parlamentarnih delegacija posmatrača.

Pridruženi članovi među kojima su i Srbija i Bosna i Hercegovina mogu podnositi predloge odluka i amandmane na odluke. Takođe, oni mogu služiti kao specijalni izvestioci udruženi u komitete, kako bi predstavili svoje perspektive u izveštajima NATO-Parlamentarne skupštine.

Međutim, oni nemaju pravo da glasaju o skupštinskim izveštajima, rezolucijama ili rukovodstvu, niti doprinose njenom budžetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.